www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Peiling: Nee tegen Eurogrondwet moet na 22-11 nee blijven

12-11-2006 • Als de kiezers opnieuw mochten stemmen over de Europese Grondwet zou het aantal nee-stemmers nog groter zijn dan op 1 juni 2005. Uit een peiling van Maurice de Hond in opdracht van de SP blijkt dat nu 64% van de kiezers nee zou zeggen. Een meerderheid van 51% vindt ook dat nee nee moet blijven na de verkiezingen van 22 november. Die opvatting botst met voorstellen afgelopen week van CDA-minister Bot van Buitenlandse Zaken om komend jaar aan een nieuw Europees verdrag te gaan werken. Bot wil dat nieuwe verdrag weliswaar niet langer ‘grondwet’ noemen, maar wel veel van de zaken regelen die ook in de afgewezen grondwet stonden.

Van BommelBij het referendum stemde 61,6% tegen de voorgestelde Europese Grondwet, nu zou 64% dat doen. Een overgrote meerderheid van de Nederlanders (87%) vindt een jaar na afwijzing van die grondwet dat de bevolking veel te weinig zeggenschap in de EU heeft. Eveneens is de meerderheid tegen één Europese staat, één Europese president, één Europees buitenlands beleid en één Europees leger. De meeste burgers vinden dat de EU moet blijven bestaan maar zich vooral met economie moet bezighouden.

SP-Europawoordvoerder Harry van Bommel: “Het is belangrijk dat politieke partijen nog voor de verkiezingen van 22 november duidelijk maken wat zij van het voorstel van minister Bot vinden. Eerder hebben de vertegenwoordigers van PvdA en CDA in het Europarlement al ingestemd met een voorstel om de Europese grondwet alsnog vóór 2009 aan te nemen. En het CDA heeft in haar verkiezingsprogramma staan dat de Nederlandse vetorechten van haar ingeperkt mogen worden.”

“Europa wordt in deze verkiezingscampagne doodgezwegen. De meeste partijen lijken nog getraumatiseerd door de voor hen dramatische uitslag van 1 juni 2005, toen hun eigen kiezers anders kozen. Sindsdien, zo blijkt uit deze peiling, is het draagvlak voor een Europese Grondwet nog verder afgenomen. Daar horen partijen niet aan voorbij te gaan. Wie nu zwijgt, zal zich vanaf 1 januari toch moeten uitspreken. Dan wordt bonskanselier Merkel voorzitter van de Europese Unie. Die heeft al aangekondigd snel weer aan de slag te willen met de Grondwet. Het zou goed zijn als kiezers nog vóór de verkiezingen duidelijkheid krijgen van alle partijen of voor hen ‘nee’ ook ‘nee’ blijft ná de verkiezingen.”

De SP heeft de eigen voorstellen met betrekking tot de toekomst van de Europese Unie en de plaats van Nederland daarin opgeschreven in de nieuwe nota Een beter Europa begint nu. Die zal voor de partij basis zijn bij besprekingen over de vorming van een nieuwe regering na 22 november. De nota is hier te downloaden.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
SP Nieuws

Laatste berichten

ZATERDAG 23 AUGUSTUS
IN DE MEDIA

Moed College
Studio SP
top