www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Actie voor nertsenfokverbod: Bont - No Licence to Kill

29-09-2006 • SP-Kamerlid Krista van Velzen voert vrijdag samen met Bont voor dieren actie voor een nertsenfokverbod. Onder het motto ‘Bont: No Licence to Kill’ zal James Bont met zijn Bontgirl vrijdag in Utrecht aandacht vragen voor de ruim 3,5 miljoen nertsen die jaarlijks gefokt en vergast worden, enkel en alleen voor de bontproductie.

James BontRecent opinieonderzoek van TNS NIPO bevestigde wederom dat een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking tegen het ‘produceren’ van bont is. Dat bleek ook uit gesprekken op straat. Men vindt het ethisch niet verantwoord om dieren te doden voor een overbodig doel. Voor bont bestaan immers meer dan genoeg uitstekende en gemakkelijk verkrijgbare alternatieven.

Al zeker twintig jaar lang is een duidelijke meerderheid van de Nederlandse bevolking tegen bont. Toch is in die periode de productie van bont in Nederland enorm toegenomen. Weinig mensen realiseren zich dat, maar Nederland behoort inmiddels tot de grootste producenten en exporteurs van bont ter wereld. De nertsen leven 7 tot 8 maanden in kleine kooitjes zonder zwemwater. In november worden ze vergast en gevild. Als je als samenleving de intrinsieke waarde van dieren serieus neemt, is er geen andere optie dan een wettelijk verbod op het fokken van nertsen.

SP-Kamerlid Krista van Velzen: “Mensen kunnen hun handtekening zetten om druk uit te oefenen op de politiek om eindelijk tot een nertsenfokverbod te komen. Men was én is over het algemeen meer dan bereid om te tekenen om de politiek onder druk te zetten. Ik had eerlijk gezegd ook niet anders verwacht.”

In Utrecht konden mensen hun bontkraagjes laten testen op echtheid. Het komt namelijk vaak voor dat mensen denken te maken te hebben met nepbont, terwijl het bijvoorbeeld best honden- of kattenbont zou kunnen zijn dat geïmporteerd is uit China.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
SP Nieuws

Laatste berichten

ZATERDAG 23 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
top