www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

SP wil spoeddebat over open grenzen voor werknemers uit Oost-Europa

15-09-2006 • De SP vindt het volstrekt onverantwoord dat de regering voor 23 sectoren de grenzen voor arbeiders uit Oost-Europa verder opent. SP-Kamerlid Jan de Wit heeft over het besluit een spoeddebat aangevraagd. “Er wordt alleen gekeken naar het belang van grote bedrijven, ongeacht de gevolgen voor wie nu al aan de kant staat of straks met een vakdiploma van het VMBO komt.”

De WitWerkgevers in onder meer de metaalindustrie, detailhandel, horeca en zorg hoeven niet eerst Nederlands personeel te zoeken, maar kunnen meteen gaan werven in Oost-Europa. “En dat terwijl we meer dan 300.000 werklozen hebben en heel veel WAO’ers en jongeren werk zoeken,” zegt De Wit. “Werkgevers in veel sectoren hebben geweigerd om zelf personeel op te leiden, maar schreeuwen nu moord en brand dat er geen vakkrachten zijn. We moeten ze niet belonen door de grenzen verder te openen, maar dwingen om jongeren en werkzoekenden op te leiden.”

Verantwoordelijk staatssecretaris Van Hoof (VVD) wijst vaak naar Groot-Brittannië om aan te tonen dat het openen van de grenzen goed is voor de economie. Maar onlangs maakte de Britse regering juist bekend dat het volledig openstellen van de grenzen fout is geweest en heeft geleid tot grote problemen in onderwijs, huisvesting en sociale zekerheid. In plaats van de verwachte 30.000 migranten kwamen in de laatste twee jaar ruim 600.000 voornamelijk Poolse werknemers naar Groot-Brittannië. Het openstellen van de grenzen voor werknemers van de aanstaande EU-leden Bulgarije en Roemenie staat bij de Britten dan ook op losse schroeven.

De Wit zal de regering in een spoedoverleg om opheldering vragen.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
SP Nieuws

Laatste berichten

VANDAAG
OPINIE
IN DE MEDIA
ZATERDAG 23 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
top