www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Veerman belooft geld voor onderzoek naar alternatief voor versnipperen haantjes

14-09-2006 • Minister Veerman heeft de SP toegezegd onderzoek te gaan betalen om een einde te maken aan het levend versnipperen van 30 miljoen haantjes per jaar door de Nederlandse pluimveesector, enkel omdat zij economisch niet rendabel zijn.

KuikensHanen leggen geen eieren, waardoor ze in economische zin voor de pluimveesector waardeloos zijn. SP-Kamerlid Krista van Velzen vraagt al jaren om een verbod of om alternatieven voor kuikens die één dag na hun geboorte levend de versnipperaar ingaan.

Het is volgens de SP-woordvoerder dierenwelzijn principieel onjuist om dieren ter wereld te laten komen en meteen te doden om louter economische redenen. Zolang het selecteren in het ei ook maar een tiende van een cent duurder is zal het bedrijfsleven niets doen. Het wordt volgens de SP tijd dat de minister zich hard maakt voor het lot van miljoenen haantjes en in ieder geval onderzoek naar alternatieven gaat financieren.

Veerman is echter een meester in het op de lange baan schuiven van dierwelzijnsproblemen. Al jaren komt de SP met voorstellen om het lot van dieren in Nederland te verbeteren. Nu de verkiezingen naderen heeft de minister eindelijk besloten op dit dossier niet langer aan te sukkelen en zegde hij de SP een onderzoek in Wageningen toe.

In het verkiezingsprogramma van de SP staat een serie voorstellen om het dierenwelzijn te verbeteren, waaronder:

  • De dierenwelzijnnormen worden scherper. Transport van levende dieren wordt zoveel mogelijk beperkt. ‘Plezierjacht’ wordt verboden.

  • Dierenmishandeling kan voortaan leiden tot een verbod op het houden van dieren. Enten tegen dierziekten moet altijd mogelijk zijn.

  • Dierproeven dienen te worden beperkt en gezocht moet worden naar passende alternatieven. Bij het testen van nieuwe medicijnen op dieren wordt een toets uitgevoerd naar maatschappelijke noodzaak en medische relevantie. Onderzoeksmethoden en -resultaten van dierproeven worden openbaar.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
SP Nieuws

Laatste berichten

VANDAAG
COLUMN
IN DE MEDIA
GISTEREN
IN DE MEDIA
WOENSDAG 20 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
DINSDAG 19 AUGUSTUS
NIEUWS
IN DE MEDIA
MAANDAG 18 AUGUSTUS
COLUMN
IN DE MEDIA
top