www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Van Geel moet Otapan-blunder verklaren

27-08-2006 • Staatssecretaris Van Geel (CDA, Milieu) is bijzonder onzorgvuldig geweest als hij inderdaad al sinds 2002 wist dat het asbestschip Otapan meer dan 50 keer meer asbest bevat als in de exportvergunning stond. Dit stelt SP-Kamerlid Krista van Velzen in reactie op het bericht van Greenpeace dat de VROM-Inspectie in 2002 een rapport ontving waarin stond dat er zo veel asbest aan boord van de Otapan was. Van Geel deed eerder voorkomen of hij daarvan niet op de hoogte was.

Van VelzenAl in 1999 werd de Otapan in Amsterdam aan de ketting gelegd. Sindsdien wordt er gesteggeld over de hoeveelheid asbest aan boord. Van Geel heeft erkend dat hij een fout heeft gemaakt door een exportvergunning te verlenen waarop stond dat er slechts 1.000 kilo asbest aan boord was. Het bleek namelijk te gaan om 54.000 kilo. Hij stelde echter tegelijkertijd dat dit kwam doordat hij vertrouwde op de informatie van de kapitein van het schip. Van Velzen: “Van Geel probeert deze blunder af te wentelen, maar beschikt blijkbaar al vele jaren over de informatie dat dit schip bulkt van de asbest. Hij heeft, als hij deze onderzoeksrapporten inderdaad heeft, dus niet alleen de Turkse autoriteiten en de Turkse werf die het schip kocht misleidt, maar ook de Kamer voorgelogen. Van Geel heeft veel uit te leggen.”

Van Velzen zal Van Geel deze week tijdens een spoeddebat om een verklaring vragen. Ze wil ook dat Nederland verantwoordelijkheid neemt voor een fatsoenlijke, mens- en milieuvriendelijke oplossing voor het probleem met de Otapan. Het liefst zonder dat het schip weer duizenden kilometers moet afleggen.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
SP Nieuws

Laatste berichten

GISTEREN
COLUMN
IN DE MEDIA
DONDERDAG 21 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
WOENSDAG 20 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
DINSDAG 19 AUGUSTUS
NIEUWS
IN DE MEDIA

Moed College
Studio SP
top