www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Nicolaï in Tribune: Duitsland en Spanje naïef over Eurogrondwet

09-06-2006 • Duitsland en Spanje zijn naïef als ze verwachten dat de Europese Grondwet er nog komt. Dat zegt staatssecretaris Atzo Nicolaï in een tweegesprek met Tweede-Kamerlid Harry van Bommel, georganiseerd door de Tribune, het maandblad van de SP. Ook zegt hij dat hij ‘eigenlijk niet zoveel op heeft met zo’n Europese Grondwet’. Hij omarmt nu het SP-standpunt dat vooral de rol van nationale parlementen moet worden versterkt.

Atzo Nicolaï

Het tweegesprek tussen Nicolaï en Van Bommel vond plaats op 1 juni, een jaar na het referendum over de Europese grondwet. De twee rivalen van destijds blikken terug op de harde campagne en blijken het verrassend eens. De staatssecretaris noemt het nee tegen de grondwet een ‘blessing in disguise’. Over de grondwet zelf: “Ik heb eigenlijk niet zoveel op met zo’n Europese Grondwet. Misschien klinkt dat flauw, want ik heb hem altijd verdedigd. Maar ik kan ook heel goed zonder.”

Over zijn Duitse collega Günter Gloser: “Tsja, hij leeft is een volstrekt andere wereld. Ik pieker er niet over deze grondwet opnieuw voor te leggen aan de bevolking. En ik geef een eventuele nieuwe regering het dringende advies dat ook niet te doen. Laten we niet naïef zijn, deze grondwet komt er niet.”

Over de mislukte campagne van het kabinet: “Ik had niet het gevoel dat het vloerkleed onder mijn werk vandaan was getrokken. Ik heb ook nooit beweerd dat het zonder Europese Grondwet donker zou worden in Nederland. (…) Onthoud wel dat de regering met bewindslieden uit verschillende partijen campagne moest voeren. Dat is inderdaad niet altijd goed gegaan. Maar nogmaals: zelf heb ik nooit gedreigd. Want dan zeg je eigenlijk: als u nee stemt, bent u gek.”

De Tribune verschijnt op woensdag 14 juni; het tweegesprek is nu al te lezen op deze website.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top