www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

CPB bevestigt koopkrachtverlies voor veel Nederlanders, hoogste tijd voor compensatie

06-04-2006 • Eén op de vijf huishoudens gaat er in 2006 op achteruit, vooral als gevolg van het nieuwe zorgstelsel en de hogere energieprijzen. Het gaat om circa 1,1 miljoen huishoudens, aldus berichten in diverse media. “Het kabinet heeft steeds volgehouden dat er in 2006 geen groot koopkrachtverlies zou zijn,” aldus SP-Kamerlid Jan de Wit. “Het CPB laat nu zien dat dit kabinet steken heeft laten vallen. De regering moet deze mensen nú financieel tegemoet komen, onze actie 'Geen zuur maar zoet, compensatie moet!' staat nog volledig overeind.”

Het Centraal Planbureau (CPB) maakte bekend dat de helft van de Nederlanders de koopkracht dit jaar ziet stijgen met ruim 1 procent. De andere helft van de Nederlanders gaat er minder op vooruit of er op achteruit. De verschillen tussen huishoudens zijn dit jaar groot. Het CPB is nog volop aan het rekenen en hoopt later deze maand te kunnen zeggen hoeveel mensen er nu precies op achteruit zijn gegaan.

Het gaat dan in ieder geval om de anderhalfverdieners, alleenstaanden en mensen die voorheen een werkgeversvergoeding kregen, waaronder de ambtenaren en gepensioneerden. Maar ook gezinnen met kinderen boven de 18 jaar en kleine zelfstandigen zien vaak het inkomen fors dalen.

De schatting van één miljoen huishoudens is volgens De Wit nog aan de lage kant. “Het kabinet heeft iets uit te leggen, ze kan niet volhouden dat bijna niemand er op achteruitgaat dit jaar.” Binnenkort spreekt de Tweede Kamer met de betrokken ministers over de koopkracht. De SP zal dan wederom pleiten voor compensatie van de inkomensachteruitgang.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

Moed College
Studio SP
top