www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Van Bommel wil zicht op eindbestemming EU-miljarden

09-02-2006 • SP-Kamerlid Harry van Bommel wil op korte termijn weten hoe het Nederlands geld dat is afgedragen aan Europa wordt besteed. Er moet in de toekomst een openbare lijst komen van personen, organisaties en bedrijven die geld uit Brussel ontvangen. Vandaag verscheen een vernietigend rapport van de Algemene Rekenkamer over de onduidelijke besteding van Europese gelden.

Harry van BommelVolgens het rapport is het onduidelijk waar de 5 miljard euro zijn gebleven die Nederland in 2004 aan de EU overmaakte. Maar niet alleen Brussel ligt onder vuur van de Algemene Rekenkamer, er is ook weinig zicht op de besteding en van de ruim 2 miljard euro die Nederland in 2004 van Brussel ontving. Zo stelt de Rekenkamer dat “er nauwelijks informatie is over de doeltreffendheid van het EU-beleid dat in Nederland wordt uitgevoerd”.

Van Bommel: “De financiële controle en verantwoording in de EU moeten op korte termijn verbeterd worden, zowel in Brussel als in alle hoofdsteden. Voortaan moet ieder jaar gepubliceerd worden wie de eindontvangers zijn van het Europese geld.”

In een aantal EU-landen, waaronder Zweden, Denemarken en Engeland bestaat al meer openbaarheid over de bestedingen dan in Nederland, waar alleen de landbouwbestedingen bekend worden gemaakt.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

Moed College
Studio SP
top