www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Goedkope dienstmeid of huisknecht geen teken van beschaving

30-01-2006 • De Raad voor werk en inkomen (RWI) wil huishoudelijk werk dat zwart wordt gedaan witwassen. Hiervoor zijn twee opties gegeven. De eerst is dat verdiensten van minder dan 500 euro per maand belastingvrij worden. De tweede is dat huishoudelijke hulp een 1-op-1 contracten krijgt met de opdrachtgever. Hierbij worden echter geen rechten toegekend, zoals ontslagbescherming en betaling bij ziekte. “Voor het legaliseren van de zwarte werkster is wel wat te zeggen,” stelt Jan de Wit, Tweede-Kamerlid voor de SP. “Maar dit voorstel leidt tot de legalisering van rechteloosheid en dat is niet beschaafd. Bovendien: moeten we nu alle zaken uit het leven uitbesteden om 24 uur per dag de economie te dienen, of mag er nog meer zijn in het leven dan werken?”

Jan de WitHet eerste idee van de RWI is vrij eenvoudig: legaliseer zwart huishoudelijk werk tot 500 euro per maand met een maximale werkweek van 12 uur. Over het verdiende wordt geen belasting en premies betaald. Er zijn geen sociale rechten. Jan de Wit ziet hierdoor een verleden opdoemen waarbij de rijken voor een appel en een ei beschikten over huispersoneel dat zich zonder wettelijke bescherming de luimen van de heer of vrouw des huizes moest laten welgevallen.

Het tweede voorstel draait om het ‘fiscaal stimuleren’ van de opdrachtgever-opdrachtnemer relatie. De opdrachtgever kan de kosten van de persoonlijke dienstverlening van de belasting aftrekken. De opdrachtnemer betaalt dan belasting en premies en bouwt rechten op. De opdrachtgever mag dan de kosten van huishoudelijk hulp in zijn geheel van de belasting aftrekken en de BTW wordt afgeschaft. De huishoudelijk werker betaalt wel belasting en premies en krijgt daardoor recht op sociale zekerheid. “Maar waarom zouden we met belastinggeld het huishoudelijk werk van de rijken subsidiëren?” vraagt de Wit zich af.

De Tweede Kamer had de Raad voor werk en inkomen om een advies gevraagd over de ontwikkeling van de markt voor persoonlijke dienstverlening. Door het inschakelen van huispersoneel zou de arbeidsparticipatie vergroot worden. De Wit ziet deze ambitie als een volgende stap in de ontmenselijking van de samenleving. “Moeten we echt allemaal de hulp aan onze ouders, de verzorging van onze kinderen en het huishouden uitbesteden omdat werkgevers willen dat we 24 uur per dag klaar staan voor de baas? Het leven bestaat toch uit meer dan alleen werken? En hoe kan een kabinet met het CDA, dat het gezin de hoeksteen van de samenleving noemt, deze ontwikkeling steunen en zelfs aanjagen?”

In de Verenigde Staten is het uitbesteden van het gezins- en huishoudelijk leven een wijdverbreid verschijnsel. Het heeft geleid tot uitbuiting en situaties die grenzen aan slavernij. Vorig jaar nog stonden honderden huishoudsters op de trappen van het Witte Huis om de uitsluiting van sociale wetgeving aan de orde te stellen. “Wij moeten niet gaan streven naar een soortgelijke situatie,” concludeert De Wit.

Ook collectieve voorzieningen als kinderopvang en thuiszorg komen volgens De Wit door de voorstellen onder druk te staan. “Arbeidsvoorwaarden van mensen die daar vakkundig werken met de bescherming die daar bij hoort, zullen worden vervangen door individuen die hun arbeidsrelatie met hun opdrachtgever moeten regelen. Zonder de bescherming van het arbeidsrecht. Dat is geen vooruitgang.”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
SP Nieuws

Laatste berichten

VANDAAG
IN DE MEDIA
GISTEREN
NIEUWS
IN DE MEDIA
MAANDAG 18 AUGUSTUS
COLUMN
IN DE MEDIA
ZATERDAG 16 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
Studio SP
top