www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Maak goederenvervoer per spoor niet te duur

30-11-2005 • Goederenvervoerders die het spoor gebruiken hebben vandaag actie gevoerd tegen de enorme tariefstijgingen die zij moeten gaan betalen. Doordat deze spoortarieven met 70 tot 275 procent gaan stijgen dreigen veel vervoerders het spoor te verruilen voor de weg. SP-Kamerlid Arda Gerkens vindt dit onbegrijpelijk en heeft een voorstel ingediend om deze extreme tariefsstijging tegen te houden.

Arda Gerkens
Arda Gerkens (rechts) en andere Kamerleden ontvingen vandaag een noodkreet van vertegenwoordigers van goederenvervoer per spoor

De regering wil vanaf volgend jaar extra kosten in rekening brengen voor het gewicht van de treinen. Vooral treinen met zwaar bulkvervoer zullen daardoor flink in de problemen komen. De verwachting is dat steeds meer transport dan over de weg zou gaan. Het milieu en de doorstroming op de weg zijn daar niet mee gediend.

Opvallend is bovendien dat vanaf 2007 de Betuweroute als goederenspoorlijn in gebruik zal worden genomen. Gerkens: “Eerst jaagt de minister goederenvervoer van het spoor af en daarna wil ze juist dat dit transport wel over het spoor zal gaan. Dit beleid is werkelijk onbegrijpelijk.” Volgende week zal bij de begrotingsbehandeling van het ministerie van Verkeer en Waterstaat gesproken worden over dit onderwerp. Een amendement van Gerkens stelt voor om de tarieven minder te laten stijgen. Aangezien de nieuwe systematiek van kostenberekening veel bureaucratie met zich mee zal brengen, kost het voorstel van Gerkens de regering geen geld.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

Moed College
Studio SP
top