www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

‘Kruisraket tegen terreur en schurkenstaat is politieke waanzin’

12-10-2005 • De SP noemt het plan van minister Kamp om kruisraketten aan te schaffen belachelijk. RTL Nieuws onthulde dat de minister een besluit voorbereidt om de wapens aan te schaffen voor Nederlandse fregatten. De ministerraad neemt vrijdag een besluit. “Kamp wil blijkbaar graag de ideale uitzendkracht zijn voor de Amerikaanse aanvalsmachine,” concludeert Tweede-Kamerlid Krista van Velzen.

Kruisraket

De Defensiewoordvoerder van de SP is niet verrast: “Kamp koppelt met de kruisraketten de Nederlandse marine, en daarmee de Nederlandse politiek, volledig aan de Amerikaanse ‘first strike’ capaciteit. Het vermogen om vanaf grote afstand een eerste, verschrikkelijke klap uit te delen. In haar verkooppraatjes heeft ze het over de verdediging van Nederland tegen inkomende raketten van schurkenstaten en terroristen. Heeft Noord-Korea plannen om Nederland aan te vallen? Heeft de Hofstadgroep soms raketten waartegen ons Patriot afweergeschut kansloos is? Het is volstrekte kul.”

Met de aanschaf van de kruisraketten geeft de regering betekenis aan wat in haar bargoens ‘de hoogste delen van het geweldsspectrum’ heet. Van Velzen: “Voor mij is het een van de hoogste delen van de politieke waanzin, om de Nederland krijgsmacht dienstbaar te maken aan de agressieve Amerikaanse ambities.” Deze regering wil, voordat ze in mei 2007 wordt weggestemd, ook nog contracten tekenen voor de aanschaf van de JSF. Daarmee is de uitlevering aan de Amerikaanse aanvalsstrategie compleet.

Van Velzen is ook verbaasd over de timing van Kamp: “We hebben net Prinsjesdag achter de rug, toen heeft de regering alle grote plannen bekend gemaakt en besproken met de Kamer. Was Kamp dit soms per ongeluk vergeten?”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

Moed College
Studio SP
top