www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

SP steunt boycot van benzinestations Total

19-07-2005 • Inmiddels hebben verschillende SP-afdelingen gevolg gegeven aan de oproep van SP-Kamerlid Harry van Bommel om lokaal actie te voeren tegen Total. De Franse oliegigant is één van de grootste investeerders in Birma en werkt daarbij samen met het generaalsbewind in dat land. Dat bewind staat bekend om zijn grove mensenrechtenschendingen. Onder de deelnemende SP-afdelingen bevinden zich Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Vlaardingen en Eindhoven. Van Bommel verwacht dat de komende maanden meer afdelingen zich bij de acties zullen aansluiten.

Sinds 1 april houden de internationaal samenwerkende solidariteitscomités voor Birma een boycotactie van de Franse oliegigant Total. Doel van de campagne is dat Total zich uit Birma terugtrekt. Total heeft groot profijt van het generaalsbewind in dat land, zonder dat ze zich iets aantrekt van de onderdrukking van de bevolking. Inmiddels zijn door het Burmacentrum dat de actie leidt zo’n 100.000 protestkaarten verspreid. Op de aandeelhoudersvergadering van Total op 17 mei jl. is de directie opnieuw gevraagd zich uit Birma terug te trekken. Omdat wederom is gebleken dat deze aansporing tevergeefs is, zal de campagne doorgaan totdat Total haar investeringen in Birma stopzet en tevens aangeeft dat het bedrijf geen nieuwe investeringen in Birma zal doen. Op 28 mei werden in Amsterdam tegelijkertijd drie Total pompen door activisten bezocht. De klanten wordt vriendelijk verzocht elders te gaan tanken.

Harry van Bommel was bij de opening van de campagne op 1 april aanwezig: “Ik blijf de acties om Total onder druk te zetten steunen. Nu de zomervakantie is aangebroken hebben veel automobilisten minder haast bij het tanken en zijn ze makkelijker aanspreekbaar. Het zou goed zijn als de lokale acties juist nu worden opgevoerd.”

Actie bij Total

Actie bij Total

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
Studio SP
top