www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Redding voor verpleeghuizen? Nee, alwéér een nieuw onderzoek!

24-06-2005 • Staatssecretaris Ross van Volksgezondheid weigert extra geld uit te trekken voor meer verpleeghuispersoneel. Agnes Kant ging gisteren in de Tweede Kamer met de CDA-bewindsvrouw in debat. “Meer dan zeven jaar ben ik Kamerlid, en even lang spelen de mensonwaardige toestanden in verpleeghuizen. Ik word er soms moedeloos van, maar wat overheerst is woede.”

Agnes Kant“Ondanks de vele schrijnende voorbeelden die we hebben gezien, ondanks alle onderzoek, ondanks heftige reportages van actualiteitenprogramma’s en ondanks alle debatten zitten we met dezelfde grote maatschappelijke mistanden. Tijdens het vorig debat heb ik het vertrouwen in staatssecretaris Ross opgezegd en helaas bleek vandaag weer hoe terecht dit was.”

CDA, VVD en D66 vinden dat Ross haar beloften is nagekomen om de kwaliteit van de verpleeghuiszorg te verbeteren. Kant: “Deze opstelling vind ik onbegrijpelijk. Er is gewoon extra geld nodig om een eind te maken aan de soms mensonwaardige situaties in de tehuizen, daar kan de coalitie niet omheen blijven draaien.”

Het rapport van Golden-Tuliptopman Kennedie, opgesteld in opdracht van Ross over de verpleeghuizen, werd gisteren finaal afgebrand. Volgens Kennedie is het heel goed mogelijk met het bestaande budget (4,6 miljard euro) goede zorg aan verpleeghuisbewoners te leveren.

Agnes Kant: "Waarom deze keuze voor een hoteltopman? Ik hoorde de staatssecretaris zeggen: vanwege de overeenkomsten. Verpleeghuisbewoners zijn geen hotelgasten! En natuurlijk wil ik voor elke verpleeghuisbewoner de ambiance van een hotel, maar voorop staat goede menswaardig zorg. Laat een groep verpleeghuisbewoners maar eens een weekendje in een Golden Tulip hotel verblijven. Dan zul je eens zien hoe dat het personeel en de gasten vergaat.”

“Gezien de ernst van het onderwerp is het onbehoorlijk dat we met een flut-onderzoek zijn afgescheept. Het is ook helemaal geen onderzoek, er zijn wat gesprekken gevoerd, waaruit een impressie is ontstaan en op basis daarvan werden een aantal aardige, minder aardige en totaal onzinnige suggesties aan het papier toevertrouwd. Dat was niet de vraag van de Kamer! Daar ging het niet om. Waar ging het de staatssecretaris eigenlijk om? Wilde zij antwoorden, of zocht ze een alibi?"

"Dat we van dit onderzoek niet wijzer zijn geworden is de staatssecretaris zwaar aan te rekenen. Terecht stelt ook het onderzoeks- en verificatiebureau van de Tweede Kamer dat de conclusie dat er niet meer geld nodig is, niet uit het rapport getrokken kan worden. Waarom doet Ross dit dan toch?”

Ross vraagt nu – op verzoek van D66 – de Algemene Rekenkamer om alweer een nieuw onderzoek. Kant: “Terwijl je blind moet zijn om niet te zien dat er nood is, dat er niet gewacht kon worden met meer gekwalificeerd personeel in verpleeghuizen, werd er wederom besloten tot het zoveelste onderzoek. Meer onderzoeken, meer inspectie, meer meldpunten, meer consultatieteams, dat lost helemaal niets op.”

“De sector is gekomen met normen voor verantwoorde zorg, met een deltaplan. Het antwoord van de staatssecretaris zou moeten zijn: heel goed, en ik zal er voor zorgen dat jullie dat kunnen waarmaken! Instellingen die kunnen aangeven wat er nodig is om deze verantwoorde zorg te leveren, en waarom dat binnen de huidige omstandigheden niet kan, moeten een beroep kunnen doen op een noodsfonds.”

“Laat het respect dat we moeten hebben voor de ouderen die ons land hebben opgebouwd ons boven de politieke verschillen doen uitstijgen, laten we er iets aan doen en wel nu!”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

Moed College
Studio SP
top