www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Agnes Kant confronteert Zalm met voortgaande zakkenvullerij

13-06-2005 • Tweede-Kamerlid Agnes Kant confronteert morgen tijdens het Vragenuurtje minister Zalm met de gemiddelde inkomensstijging van 13 procent voor topmanagers in het bedrijfsleven. De ’code Tabaksblat’, die op verzoek van minister Zalm is opgesteld, had dergelijke grote salarisstijgingen moeten voorkomen.

Uit het jaarlijkse onderzoek van de Volkskrant naar de topsalarissen, gehouden onder bijna tweehonderd bedrijven, blijkt dat in de afgelopen vijftien jaar het inkomen aan de top bijna zes keer zo hard is gestegen als de CAO-lonen.

Ook vorig jaar lag de ontwikkeling van de topinkomens ver boven de gemiddelde loonstijging. De toename van de betalingen aan de top was tien keer zo groot als de stijging van de CAO-lonen, die in 2003 1,3 procent bedroeg.

Bonussen worden een steeds belangrijker onderdeel van de beloning van de topmanagers, zij maken een derde van de totale beloning uit. Betalingen aan pensioenvoorzieningen zijn goed voor ruim 12 procent van de beloning.

Vooral de topinkomens bij de grote beursgenoteerde bedrijven lieten vorig jaar een opvallend grote stijging zien. Zo ontving topman Jeroen van der Veer van Shell 123 procent meer in 2004.

Het Vragenuurtje is dinsdag vanaf 14:00 uur live te volgen via Nederland 2 en www.tweedekamer.nl.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

Moed College
Studio SP
top