www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Kamer wil topinkomens (semi-)publieke sector niet begrenzen

19-04-2005 • Volgens een meerderheid in de Tweede Kamer mogen bestuurders van (semi-)publieke instellingen als ziekenhuizen en onderwijsinstellingen méér verdienen dan de minister-president, te weten 120.000 euro. Een motie van Jan Marijnissen, waarin hij voorstelde om de salarissen in de publieke sector te begrenzen, kreeg onvoldoende steun. “De Kamer heeft vandaag een kans laten liggen om de graaicultuur tegen te gaan,” concludeert de SP-voorman.

Marijnissen diende de motie in aan het slot van het debat over waarden en normen dat vorige week in de Tweede Kamer werd gevoerd. Hier kwam ook de graaicultuur in de publieke sector aan de orde. Vooral de salarissen en bonussen van bestuurders van energiebedrijven schokten velen: zij ontvangen soms meer dan 800.000 euro per jaar.

Jan Marijnissen Marijnissen betoogde dat ook dit gedrag norm- en waardeloos is en tekenend voor de publieke moraal. Want waar haalt een bestuurder in de (semi-) publieke sector het morele recht vandaan om 800.000 euro per jaar te ontvangen? Volgens de SP hoeft niemand in deze sector meer te verdienen dan de minister-president, die de hoogste functie bekleedt in het publieke bestuur.

De motie van de SP werd gesteund door GroenLinks, D66, LPF en Geert Wilders. Vooral het uitblijven van steun van de PvdA noemt Marijnissen zeer teleurstellend. “Deze partij maakt in de media ophef over het graaigedrag, maar laat het na om er ook werkelijk iets tegen te doen.”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
SP Nieuws

Laatste berichten

GISTEREN
COLUMN
IN DE MEDIA
DONDERDAG 21 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
WOENSDAG 20 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
DINSDAG 19 AUGUSTUS
NIEUWS
IN DE MEDIA

Moed College
Studio SP
top