www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Niet verzekeraar maar arts of diëtist moet noodzaak dieet vaststellen

08-02-2005 • Zorgverzekeraars weigeren op grote schaal dieetvoeding te vergoeden die artsen of diëtisten hun patiënten voorschrijven. Daardoor komen jaarlijks ongeveer 16.000, vaak ernstig zieke patiënten in de knel. “Waanzin,” zegt SP-Kamerlid Agnes Kant: “Het mag natuurlijk niet de verzekeraar zijn die bepaalt of een dieet noodzakelijk is, dat moet door worden vastgesteld door een arts of een diëtist.” Kant nam vandaag in Den Haag een eerste brochure in ontvangst van de pas opgerichte Stichting Patiëntenbelang Vergoeding Dieetpreparaten (SPVD).

Agnes Kant neemt symbolisch eerste exemplaar in ontvangst van de eerste brochure van de SPVD

Adrie Evertse, huisarts en voorzitter van de nieuwe patiëntenvereniging, schetste de situatie: “Van de 80.000 patiënten die jaarlijks dieetpreparaten krijgen voorgeschreven, krijgt 20% problemen met zijn of haar verzekeraar. De verzekeraar gaat steeds vaker op de stoel van de behandelaar zitten. Hoewel de aansprakelijkheid van verzekeraars wettelijk is verankerd, stellen zij ten onrechte extra aanvullende voorwaarden. Of ze vragen om nodeloos medisch onderzoek, terwijl een arts of diëtist al heeft aangegeven dat het gebruik van de dieetpreparaten echt nodig is.” Deze SPVD bereidt nu stappen voor tegen zorgverzekeraar Agis, een van de verzekeraars die volgens de SPVD over de schreef gaat.

Volgens de Ziekenfondswet moeten zorgverzekeraars in bepaalde gevallen dieetvoeding vergoeden. Bijvoorbeeld als verzekerden ernstige slikproblemen of zware voedselallergieën hebben of als zij lijden aan de longziekte COPD. Dieetvoeding wordt ook wel gebruikt om kankerpatiënten die veel gewicht verliezen te laten aansterken. Volgens de SPVD wijzen veel zorgverzekeraars de vergoeding ten onrechte af. Agnes Kant: “Er wordt wel gezegd dat dit wantrouwen nodig is om misbruik tegen te gaan. Maar aan wie dat zegt, wil ik een uitdaging voorleggen: eet eens vrijwillig zo’n zakje met dieetpreparaat en beweer dan nog eens dat mensen dit onnodig tot zich nemen. Niemand gebruikt dit middel voor de lol.”

De kosten van de preparaten verschillen, maar vaak gaat het om honderden euro’s per maand. Bovendien vindt Evertse dat de zorgverzekeraars niet op de stoel van de huisarts mogen gaan zitten. "Patiënten hebben recht op de behandeling die hun arts het beste acht. Als huisartsen besluiten dat een patiënt een dieetpreparaat nodig heeft, mogen zorgverzekeraars daarbovenop niet nog eens extra eisen gaan stellen." Kant beaamde dit en zegde toe dat zij zich in de Kamer sterk zal blijven maken voor de belangen van de patiënten.

Zij nam tot slot een symbolisch eerste exemplaar in ontvangst van de eerste brochure van de SPVD.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
SP Nieuws

Laatste berichten

VANDAAG
IN DE MEDIA
GISTEREN
IN DE MEDIA
DINSDAG 19 AUGUSTUS
NIEUWS
IN DE MEDIA
MAANDAG 18 AUGUSTUS
COLUMN
IN DE MEDIA
Studio SP
top