www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Van Geel erkent gevaar ammoniaktransport, maar reageert nog weinig daadkrachtig

23-12-2004 • De SP is blij dat staatssecretaris Pieter van Geel (Milieu) eindelijk de gevaarlijke ammoniakstromen wil gaan verminderen. Onder de noemer ‘Rood sein voor de ammoniaktrein’ streeft de SP naar het samenbrengen van productie en verwerking van ammoniak. Helaas is de staatssecretaris aan deze stap nog niet toe.

In 2001 is de regering begonnen met onderzoek naar de drie gevaarlijkste vervoersstromen: chloor, ammoniak en LPG. SP-Kamerlid Krista van Velzen: “Mijn eerste succes als Kamerlid was het stopzetten van de chloortransporten. De problemen met ammoniak en LPG blijven echter veel te lang bestaan.”

Krista van Velzen in actie tegen ammoniaktrein, mei 2004

De staatssecretaris wil het transport van ammoniak terugbrengen door met DSM te overleggen om een afname van de productie en het gekoeld per binnenschip vervoeren. Van Velzen: “Na drie jaar studie weet de staatssecretaris nog steeds niet hoe hij het probleem wil oplossen. Volgens mij kan hij DSM met goede regelgeving dwingen om maatschappelijk verantwoord te handelen. Ik zie niet in waarom hij hier terughoudend mee zou zijn.”

In juni 2003 werd met het ontsporen van een ammoniaktrein bij Halfweg weer duidelijk dat een groot ammoniakongeluk niet alleen een theoretische mogelijkheid is. Na de succesvolle actie ‘Rood sein voor de chloortrein’ is de SP toen voortvarend begonnen met een actie tegen de ammoniaktransporten. In de plaatsen Roermond, Weert, Eindhoven, Den Bosch, Geldrop, Culemborg, Utrecht, Amsterdam, Haarlem en Velsen werden omwonenden van het spoor geïnformeerd. Enkele honderden omwonenden hebben hun zorgen aan de staatssecretaris kenbaar gemaakt, waardoor ook voor hem duidelijk geworden is dat de bevolking niet blootgesteld wil worden aan dergelijke risico’s. “Maar wat meer daadkracht zou Van Geel niet misstaan,” aldus Van Velzen.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
SP Nieuws

Laatste berichten

ZATERDAG 23 AUGUSTUS
IN DE MEDIA

Moed College
Studio SP
top