www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

‘Gedoog geen gifproducerende gentech-appels’

05-10-2004 • Deze zomer vernietigde de Raad van State de vergunning voor een proef met genetisch gemodificeerde appelbomen. Prompt besloot het ministerie van VROM om de proef dan maar te gedogen. “Onbegrijpelijk dat de overheid de rechtspraak aan de laars lapt,” aldus SP-Kamerlid Krista van Velzen, die minister Veerman om opheldering heeft gevraagd.

De appelbomen hebben een gen ingeplant gekregen waardoor ze zelf gif produceren. Hierdoor zou er minder bestrijdingsmiddel gespoten hoeven te worden. Greenpeace tekende echter bezwaar aan en kreeg na anderhalf jaar gelijk van de Raad van State: het oordeel luidde dat de risico’s voor het milieu onvoldoende goed waren ingeschat, en dat de vergunning in strijd is met het Europese recht.

Van Velzen: “De bomen produceren dag in, dag uit gif. Een aan/uitknop ontbreekt. Niemand weet wat de gevolgen zijn voor de bodem en voor dieren die de vruchten eten. Dat is in strijd met het wettelijke voorzorgprincipe.”

De uitspraak van de Raad van State maakte de appelbomen illegaal. Formeel zouden ze moeten worden verwijderd. Het ministerie van VROM besloot echter met spoed een gedoogvergunning af te geven. Van Velzen: “Via juridisch gekronkel probeert het ministerie de rechtspraak te omzeilen, terwijl deze regering minder zou gaan gedogen. Dit is in mijn ogen volstrekt onacceptabel.”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
SP Nieuws

Laatste berichten

GISTEREN
COLUMN
IN DE MEDIA
DONDERDAG 21 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
WOENSDAG 20 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
DINSDAG 19 AUGUSTUS
NIEUWS
IN DE MEDIA

Moed College
Studio SP
top