www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Verrassend snel succes in zaak James Hardie

16-08-2004 • Het omstreden asbestbedrijf James Hardie is gezwicht voor politieke en maatschappelijke druk vanuit Australië en Nederland. Afgelopen weekeinde beloofde het bedrijf in Australië niet alleen hun huidige, maar ook toekomstige asbestslachtoffers schadeloos te stellen. Onder meer de SP had zich ingespannen om het bedrijf op haar morele verplichtingen te wijzen.

Tweede-Kamerleden Krista van Velzen en Harry van Bommel hebben de regering twee weken geleden vragen gesteld over de verhuizing van James Hardie naar Nederland. Van Velzen: "We hebben gevraagd om een aansprakelijkheidsverdrag tussen de Nederlandse en Australische regering, om te voorkomen dat Nederland een vluchthaven wordt voor malafide bedrijven. De stap van James Hardie is veelbelovend en loopt vooruit op een eventueel verdrag. Laten we hopen dat er geen kleine lettertjes zijn die James Hardie nu nog verzwijgt."

Het gebaar van het bedrijf zal nauwlettend in de gaten gehouden worden door zowel de SP als FNV Bondgenoten. Mocht het bedrijf de beloften niet nakomen, dan zal er alsnog actie ondernomen worden. Van Velzen: "Deze zaak is een belangrijk signaal aan de regering om daadwerkelijk stappen te ondernemen met betrekking tot aansprakelijkheid van internationale bedrijven. Als dit soort praktijken met bilaterale verdragen opgelost kan worden, hoop ik dat de regering niet in de weg staat."

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
SP Nieuws

Laatste berichten

VANDAAG
OPINIE
IN DE MEDIA
ZATERDAG 23 AUGUSTUS
IN DE MEDIA

Moed College
Studio SP
top