www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Marijnissen: ‘Plannen Brinkhorst asociaal-liberaal’

24-06-2004 • “De nieuwste plannen van minister Brinkhorst die gisteren zijn uitgelekt, brengen de werknemer terug naar de 19e eeuw,” zegt SP-leider Jan Marijnissen. “Zulke rechtse voorstellen zijn in Nederland sinds decennia niet gedaan. De regering maakt van de werknemer een gebruiksvoorwerp dat in het leven maar een doel heeft: de top van het bedrijfsleven dienen.”

Brinkhorst zet volgens gisteren uitgelekte plannen de ontslagbescherming op de helling. Mensen die men hun handen werken krijgen niks, ongeachte hoeveel jaren van hun leven zij zich hebben ingezet voor hun baas. Doorwerken tot het 68e jaar wordt de regel, de arbeidstijdverkorting wordt ongedaan gemaakt en de 40-urige werkweek wordt de norm. Alleen de ‘witte boorden’ krijgen nog een ontslagvergoeding – niet meer een maandloon voor ieder gewerkt jaar, maar een maandloon voor 12 gewerkte jaren. De belasting op winsten gaat omlaag.

Jan Marijnissen “Alsof Zalm, De Geus en Brinkhorst een wedstrijdje doen wie gewone mensen het hardst kan pakken. Bij die gasten zijn nu werkelijk alle remmen los, ze stapelen verslechtering op verslechtering. Dit hebben we nog nooit meegemaakt,” zegt Marijnissen. “D66 noemt zich sociaal-liberaal, maar hun minister Brinkhorst is ásociaal-liberaal. Het belang van de top van het bedrijfsleven gaat boven alles, de werknemer is niets meer dan een productiemiddel.”

“Meer werken, harder werken en langer werken,” aldus Brinkhorst. Alleen zo komt volgens hem de Nederlandse economie uit het dal. Marijnissen: “Alsof de Nederlandse werknemers luie uitvreters zijn die de economie naar de knoppen helpen. De president van De Nederlandsche Bank gaat op zijn 60e met pensioen, net als de topmanagers van bedrijven. Met riante inkomens en pensioenen vertrekken ze naar Marbella en andere schone oorden. Maar de werknemers moeten blijven buffelen tot zij er bij neervallen. Volgens de regering moeten de salarissen van ministers met tientallen procenten stijgen, en die zakkenvullers hebben het lef te eisen dat stratenmakers en metselaars minstens vijftig jaar lang blijven werken, veertig uur in de week. Ze zijn echt gestoord.”

Vrijdag wil het kabinet haar plannen presenteren. Marijnissen: “Het zomerreces komt er aan, maar oppositie en vakbonden kunnen de vakantie niet gebruiken om uit te rusten, want Nederland moet weten welke ellende te wachten staat. Het kabinet kondigt een oorlog aan en de gewone mensen worden gedwongen die handschoen op te pakken.”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
Studio SP
top