www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

‘Goed dat bonden VVD-plannen prepensioen afkeuren’

19-05-2004 • “De vakbondsvoorzitters wijzen het voorstel van het kabinet en de werkgevers terecht af,” zegt Jan Marijnissen in reactie op de uitkomsten van het najaaroverleg over prepensioen. “De bonden moeten vasthouden aan het solidariteitsprincipe, daar zijn de bonden immers voor opgericht.”

Het akkoord van het kabinet en werkgevers is een ernstige verslechtering ten opzichte van de situatie van nu. Voor maandag moet de vakbeweging ‘ja’ tegen het voorstel zeggen, zo stelt het kabinet. Anders valt minister De Geus terug op zijn oorspronkelijke plan, waarbij iedereen moet werken tot zijn 65e.

Jan MarijnissenMarijnissen: “Wie eerder wil stoppen, moet zelf maar een spaarvarken aanschaffen. De solidariteit wordt uit het systeem gehaald, zoals dat op steeds meer terreinen gebeurt. De doorgeslagen individualisering wordt door dit kabinet bewust verder aangejaagd. Dit kabinet voert de VVD-agenda uit. Het is nu de tweede keer dat de beloften uit het najaarsakkoord niet worden nagekomen. Eerst gaat de WAO er toch aan en nu het vroegpensioen. Er kwamen beloften om de vakbeweging te verleiden tot loonmatiging, maar daar krijgen de werknemers nu helemaal niets voor terug. Miljoenen hardwerkende mensen zien een goede oude dag achter de horizon verdwijnen.”

De SP is er van overtuigd dat er een massaal ‘nee’ zal klinken op het referendum dat de FNV gaat organiseren. Marijnissen roept alle werknemers, georganiseerd of ongeorganiseerd, jong en oud, op om te vechten voor de solidariteit en een goede oude dag. “Wie nu zwijgt, doet zichzelf en alle werkenden van Nederland tekort.”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

Moed College
Studio SP
top