www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

ING onder vuur over investering in verboden landmijnen

26-04-2004 • De SP start dinsdag een actiecampagne gericht op ING vanwege investeringen van deze bank in de productie van landmijnen. “Spaarcenten en beleggingen worden ingezet om verboden wapens te produceren,” stelt SP-Kamerlid Krista van Velzen. “Dat is maatschappelijk onverantwoord ondernemen en wij willen dat ING daarmee ophoudt.” De campagne wordt dinsdag gelanceerd tijdens de aandeelhoudersvergadering van ING in Scheveningen.

Een groep Nederlandse en Belgische aandeelhouders stelt tijdens de bijeenkomst investeringen van ING in de wapenindustrie ter discussie. De actie is gekoppeld aan de Belgische campagne ‘Mijn geld. Goed geweten?’, die de financiële relaties blootlegt tussen een aantal grote banken en producenten van landmijnen, clusterbommen, wapens met verarmd uranium, kernwapens en andere wapensystemen.

ING is medeverantwoordelijk voor vele duizenden slachtoffers die jaarlijks vallen door exploderende landmijnen. De SP roept de bank op het voorbeeld te volgen van ABN AMRO, dat onlangs na actie van de SP besloot haar financiële relatie met producenten van clusterbommen te verbreken. ING financiert twee bedrijven die landmijnen produceren: Singapore Technologies Engineering (STE) en het Amerikaanse bedrijf Alliant Techsystems (ATK). De landmijnen zijn door 150 landen in de ban gedaan middels het Verdrag van Ottawa in 1997. De VS en Singapore behoren tot de kleine groep landen die het verdrag niet ondertekenden.

Van Velzen: “Wij denken dat de klanten en aandeelhouders van ING geen bloedgeld willen. De SP gaat hen daarom informeren over deze foute investeringen. ING moet van verminkING naar ontmijnING.” Om te beginnen zal voor de ingang van de aandeelhoudersvergadering dinsdag een mijnenveld worden gelegd. Tevens heeft de SP aandelen gekocht, zodat Van Velzen ook binnen haar verhaal kan doen. Vanaf woensdag zullen acties worden gehouden bij filialen in heel Nederland.

Meer informatie:
www.verminkING.nl
www.mijngeldgoedgeweten.be

Opinie: ING steekt geld in landmijnen

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

Moed College
Studio SP
top