www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Kostenoverschrijding JSF mooie aanleiding uit project te stappen

07-04-2004 • SP-Kamerlid Krista van Velzen heeft de regering gevraagd wat de gevolgen zijn van de extreme kostenverhoging van het Joint Strike Fighter-project. In het Amerikaanse parlement is gemeld dat de kostenoverschrijdingen zeker 22% zullen bedragen, en de totale kosten nu geraamd worden op 245 miljard dollar. “De JSF-flop wordt groter en groter,” concludeert Van Velzen. “Nederland kan volgens het contract dit jaar nog besluiten zich terug te trekken en dat zou zeer verstandig zijn.”

Krista van Velzen Het JSF-project staat nog maar aan het begin van een ontwikkelings- en bouwproces dat in totaal 40 jaar zal duren. Nederland doet in de ontwikkelingsfase mee voor 800 miljoen euro. Van Velzen: “De kostenoverschrijdingen betekenen minimaal een lager rendement uit de investering – waar wij toch al geen vertrouwen in hebben - en aanzienlijk hogere kosten bij een eventuele aanschaf. De regering mag snel uitleggen wat voor Nederland de precieze gevolgen zijn.”

“Ook de regering moet nu tot het besef komen dat de JSF een bodemloze put is. Volgens het contract kunnen wij ons dit jaar nog uit dit project terugtrekken. Dat betekent dat Nederland een verliespost van enkele honderden miljoenen moet aanvaarden, maar uiteindelijk zal terugtrekking veel meer ellende en kosten besparen.”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
SP Nieuws

Laatste berichten

VANDAAG
IN DE MEDIA
GISTEREN
NIEUWS
IN DE MEDIA
MAANDAG 18 AUGUSTUS
COLUMN
IN DE MEDIA
ZATERDAG 16 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
Studio SP
top