www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Marijnissen wil debat met Balkenende over ‘Nederland Fraudeland’

16-02-2004 • De hele top van het UWV moet opstappen en minister De Geus heeft nog heel wat uit te leggen. Dat is volgens de SP de onvermijdelijke conclusie van het rapport-Meijer. SP-fractieleider Jan Marijnissen wil naast de behandeling van het rapport een debat met premier Balkenende over bestuurlijke integriteit en de publieke moraal, naar aanleiding van de vele schandalen en fraudezaken die de laatste tijd aan het licht komen. “Het UWV-schandaal, de ESF-fraude, de HBO-fraude, bouwfraudes, prijsafspraken bij huizenveilingen, boekhoudschandalen, graaiende topmanagers: dit land lijkt bezaaid met beerputten,” aldus Marijnissen. “Er is structureel iets mis.”

“De Tweede Kamer moet niet alleen op incidenten reageren, maar ook de grote verbanden onder de loep nemen,” stelt Marijnissen. “Daarom wil ik een debat met de minister-president. Begrippen als publieke moraal en bestuurlijke integriteit zijn bij de top van het bedrijfsleven en bij de top van de publieke sector steeds minder in zwang. Zakken vullen lijkt de norm en met publiek geld wordt gestrooid alsof het om pepernoten gaat.”

“Dat blijkt ook uit het jongste schandaal rond de geldsmijterij bij het UWV,” zegt zijn SP-collega Jan de Wit, woordvoerder Sociale Zaken. “Men omringt zich met vruchtenhout en marmer, terwijl ze nota bene zijn aangesteld om minder bedeelden te helpen. De hele leiding van het UWV moet weg, dat is volstrekt duidelijk. Dat zij hun handen wassen in onschuld, is bizar. Maar ook De Geus heeft nog heel veel uit te leggen. Hij bagatelliseerde de kwestie maandenlang, steeds moest de SP met nieuwe informatie van klokkenluiders komen om de minister ervan te overtuigen dat er wel degelijk iets aan de hand was. De Geus deed er alles aan om een onderzoek ‘overbodig’ te verklaren en heeft de Kamer meermaals verkeerd geïnformeerd.”

Steeds sorry zeggen en een paar ambtenaren ontslaan, volstaat volgens Marijnissen echter niet: “De bezem moet door de overheid, de (semi-)publieke sector en het bedrijfsleven. En een trap veeg je schoon van boven naar beneden.”

De SP dringt aan op een onafhankelijk fraude-instituut dat rechtstreeks (buiten de ministeries om) rapporteert aan de Tweede Kamer. De Wit concludeert dat het parlement geen enkel zicht heeft op de omvang en aanpak van financieel-economische misdaad. Ook de bestrijding van witwasserij wordt nauwelijks door politie en justitie opgepakt. “Het lijkt er op dat wij in Nederland vooral op sloebers als bolletjesslikkers jagen, maar de witteboordencriminelen laten lopen.”

Marijnissen zal dinsdag een debat aanvragen met de regering, vooraf te gaan door een brief van het kabinet. “Kamerbreed wordt al langer aangegeven dat meer op hoofdlijnen moet worden gedebatteerd. Dit onderwerp ontstijgt de waan van de dag, is van groot belang en we hebben een concrete aanleiding. Ik ga er dus vanuit dat dit verzoek breed ondersteund wordt. De erosie van de publieke moraal móet worden gestopt, anders wordt het Nederland Fraudeland.”

Zie ook

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

Moed College
Studio SP
top