www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Na aanslag Arbil: verleng uitzetmoratorium Noord-Irak

01-02-2004 • Met ontzetting heeft de SP kennis genomen van de aanslagen op partijkantoren van de KDP en de PUK in Arbil, in Iraaks Koerdistan.

Namens de partij heeft Kamerlid Harry van Bommel vandaag een condoleancebericht gestuurd naar Burhan Jaf, de vertegenwoordiger van de Kurdistan Regional Government in Brussel. Ook in Nederland gevestigde organisaties van Irakese Koerden ontvangen vandaag en morgen een blijk van medeleven. De SP onderhoudt al jarenlang warme betrekkingen met diverse organisaties van Koerden in Europa en kent onder haar leden vele Koerden uit verschillende landen in het Midden-Oosten.

De aanslag in Arbil, die vele tientallen mensen het leven kostte en honderden gewonden maakte, is voor de SP reden om aan te dringen op verlenging van het vertrekmoratorium voor Noord-Irak. “Deze buitengewoon tragische gebeurtenis maakt duidelijk dat het er nog steeds niet veilig is,” stelt SP-Kamerlid Jan de Wit.

De Nederlandse regering had juist vorige week laten weten dat het er ‘relatief veilig’ is en uitgeprocedeerde asielzoekers weer kunnen terugkeren. Volgens De Wit is het echter te vroeg om deze conclusie te trekken: “Het lijkt mij niet meer dan redelijk dat het kabinet de vluchtelingen uit Noord-Irak nog even respijt geeft door het vertrekmoratorium te verlengen.” Tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer bepleitten vertegenwoordigers van vluchtelingenorganisaties woensdag al om niet te snel over te gaan tot gedwongen terugkeer.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
Studio SP
top