www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

‘Nederlandse soldaten moeten weg uit Irak’

13-11-2003 • “De Nederlandse militairen die in Zuid-Irak verblijven, moeten zo snel mogelijk worden teruggetrokken.” Dat is de mening van SP-fractievoorzitter Jan Marijnissen. “We hadden daar al niks te zoeken, maar nu duidelijk wordt dat er geen perspectief is en er steeds meer doden vallen aan de kant van de bezetters, moet Nederland zijn handen aftrekken van dit Amerikaanse avontuur.”

De VS hebben de zaken duidelijk niet onder controle: de CIA luidt de noodklok, Paul Bremer wordt teruggeroepen naar Washington voor spoedoverleg over de huidige penibele situatie, ruim een half jaar nadat president Bush “de overwinning” claimde. “Er gaan nu stemmen op om de problemen in Irak – veroorzaakt door de VS – politiek en militair te internationaliseren. Men spreekt al over de mogelijkheid de NAVO de verantwoordelijkheid te laten overnemen. De Nederlandse troepen zouden vier maanden aanwezig blijven en die vier maanden zijn bijna voorbij. Er wordt aangestuurd op verlenging van de missie, maar daar zie ik absoluut niets in. Nederland moet zich terugtrekken uit de bezettingsmacht,” aldus Jan Marijnissen. “De VS moeten de macht zo spoedig mogelijk overdragen aan de al zo lang geteisterde bevolking van Irak.”

De SP was destijds tegen de Amerikaans-Engelse invasie in Irak. Zonder steun van de wereldgemeenschap (de VN Veiligheidsraad) besloten deze geallieerden een avontuur aan te gaan, waarvan men de gevolgen totaal heeft onderschat. Zonder samenwerking met de Irakese bevolking dacht men zijn wil aan de bevolking te kunnen opleggen. Onder valse voorwendsels (de aanwezigheid van massavernietigingswapens) is men een “bevrijdingsoorlog” begonnen die nu steeds meer ontaardt in een ordinaire, koloniale bezetting.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

Moed College
Studio SP
top