www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Extra controle op geroofde Irakese cultuurschatten noodzakelijk

17-04-2003 • SP Tweede Kamerlid Harry van Bommel vraagt de regering om extra controles om te zorgen dat in Irak geroofde oudheidkundige schatten niet op Nederlandse veilingen te koop worden aangeboden. “Ik verwacht na meldingen van deskundigen dat de markt overspoeld gaat worden, zoals na de kunstroven in Afghanistan ook gebeurde. Toen verschenen vooral op regionale veilingen handelaren met kleine porties objecten uit Afghanistan om de interesse te testen. Later werden Afghaanse gesmokkelde objecten openlijk aangeboden”.

Van Bommel heeft op grond van deze ervaringen de minister van Buitenlandse zaken en de staatssecretaris van Cultuur gevraagd extra inspanningen te verrichten om ervoor te zorgen dat het cultureel erfgoed van Irak naar dat land terug kan worden gebracht. Daartoe moeten internationale deskundigen en organisaties als Unesco extra middelen krijgen. Van Bommel: "Misschien kan de Nederlandse regering helpen een inventarislijst mogelijk te maken die wereldwijd verspreid wordt, zodat niemand zich op onwetendheid kan beroepen."

De SP-fractie vraagt de regering extra douanecontroles aan de grenzen te houden. Ook veilinghuizen moeten worden opgeroepen medewerking te verlenen, zodat de geroofde kunst niet te gelde kan worden gemaakt.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
SP Nieuws

Laatste berichten

GISTEREN
IN DE MEDIA
WOENSDAG 20 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
DINSDAG 19 AUGUSTUS
NIEUWS
IN DE MEDIA
MAANDAG 18 AUGUSTUS
COLUMN
IN DE MEDIA

Moed College
Studio SP
top