www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Opnieuw acties tegen oorlogstransport

17-02-2003 • Vandaag voerde de SP opnieuw actie tegen oorlogstransporten over Nederlandse grondgebied. Bij het bedrijf Steinweg in haven 45-80 te Rotterdam protesteerden SP’ers te land en te water tegen de komst van treinen vol met legertrucks.

demonstranten

Op het haventerrein posteerden zich een tiental SP’ers met spandoeken en borden tegen de oorlogsvoorbereiding.

Theo Cornelissen

SP-gemeenteraadslid Theo Cornelissen houdt een jeep staande om te informeren wat het leger te zoeken heeft op Rotterdams grondgebied.

Bekijk eigen opnamen van het gebeuren op de kade (realvideo)

Boot-activisten beschilderen de kade

Ondertussen werd de Steinweg-kade vanaf het water benaderd door de "Vischhandel II" van voormalig SP-kamerlid Remi Poppe, met aan boord actievoerders in zwemvesten, onder wie Kamerlid Krista van Velzen. "Give peace a chance" meldt een groot spandoek tussen de masten. Poppe: "Wij komen om te laten merken dat heel veel mensen er niet van gediend zijn dat Nederland gebruikt wordt als doorvoerhaven om een oorlog voor te bereiken." Van Velzen is woedend op de PvdA, die de transporten goedkeurt. "Bos pleegt kiezersbedrog. Zo worden we een oorlog ingerommeld."

Krista van Velzen aan het werk

Vanaf de boot wordt in grote kapitalen NO WAR geschilderd op de kade, onder het toeziend oog van militairen met wapens in de aanslag. Op het terrein wemelde het ondertussen van leger, politie en marechaussee.

Bekijk de NOVA uitzending over deze actie (realvideo)

De komende dagen zullen zo’n 26 transporten plaatsvinden tussen Venlo en Rotterdam. De eerste trein werd bewaakt door Amerikaanse militairen, maar inmiddels zijn ook Nederlandse soldaten hiervoor ingezet. Theo Cornelissen: "Er zijn hier vanochtend zeker zestig busjes met Nederlandse militairen en marechaussee langsgekomen."

Oorlogstransport zoals dat vandaag van Venlo naar Rotterdam trokOok in andere plaatsen langs het traject Venlo - Rotterdam worden door de SP acties voorbereid om te protesteren tegen militaire transporten. In tientallen gemeenten hebben SP fracties het voorstel ingediend om hun stad tot ’oorlogsvrije gemeente’ te verklaren.

zie ook Dossier Irak

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

Moed College
Studio SP
top