www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Karabulut komt met actieplan voor beter en betaalbaar wonen

07-09-2012 • Volgens SP-Kamerlid Sadet Karabulut is het hard nodig dat de politiek weer verantwoordelijkheid neemt voor de woningmarkt. Problemen met wachtlijsten en een stilstaande woningbouw rijzen de pan uit. 'Doordat Rutte de huurder die wil verhuizen op kosten jaagt, blijven mensen zitten waar ze zitten. De reguliere huurverhogingen zijn al niet meer op te brengen voor veel mensen. Door de kille bezuinigingen verliezen consumenten vertrouwen of hebben ze simpelweg niet meer het inkomen om een huis te kopen of te huren.' Daarom presenteert Karabulut het actieplan ‘Beter en betaalbaar wonen’.

Sadet KarabulutKarabulut: ‘De wachttijden voor de sociale woningbouw blijven alsmaar toenemen en de woonlasten zijn in Nederland erg hoog. Juist bij de lagere inkomens is te zien dat mensen een heel groot deel van het inkomen kwijt zijn aan woonlasten. Bij de 20% laagste inkomens gaat het om 47.4% van het besteedbaar inkomen. De helft van het geld wat je uit te geven hebt ben je dan dus kwijt aan een dak boven je hoofd. Dat is onacceptabel hoog. Met de SP plannen krijgen huurders weer lucht omdat we de forse huurverhogingen van de afgelopen jaren via de Donnerpunten en de 5% huurverhoging voor middeninkomens terug draaien’.

De SP investeert als enige politieke partij volgend jaar maar liefst 3 miljard euro in het aanjagen van de economie. Een fors deel hiervan wordt via de corporaties besteed aan het versneld bouwen van betaalbare huurwoningen. Ook de voorgenomen heffing op de corporaties van 760 miljoen vervalt bij de SP waardoor de corporaties weer ruimte hebben om te bouwen en achterstallig onderhoud te plegen. Ook het isoleren en renoveren van woningen wordt gestimuleerd. Verder wordt leegstand aangepakt en worden kantoorpanden indien mogelijk omgebouwd tot woningen. De hypotheekrenteaftrek wordt als het aan de SP ligt in tien jaar tijd afgebouwd voor hypotheekschulden boven 350.000 euro.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
SP Nieuws

Laatste berichten

GISTEREN
NIEUWS
IN DE MEDIA
MAANDAG 18 AUGUSTUS
COLUMN
IN DE MEDIA
ZATERDAG 16 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
top