www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Irrgang in debat over Eurocrisis: 'Huidige aanpak werkt averechts'

02-08-2012 • Scheidend SP-kamerlid Ewout Irrgang heeft vandaag in het debat over de voortwoekerende Eurocrisis forse kritiek geuit op de huidige aanpak van de crisis. Volgens Irrgang werkt de huidige Europese bezuinigingspolitiek niet omdat het verlagen van de lonen en uitkeringen in bijna alle Europese landen, leidt tot krimpende economieën. De Griekse economie krimpt al jaren; sinds het uitbreken van de crisis met zo’n twintig procent. Daardoor is de schuld als percentage van het bruto binnenlands product (bbp) hoger, waardoor de kans op volledige terugbetaling nog verder afneemt.

Ewout Irrgang

Volgens Irrgang moet er worden gekeken naar andere oplossingen: 'De noordelijke EU-lidstaten zouden hun economieën moeten stimuleren. Dat leidt niet alleen tot meer bestedingen in het eigen land, maar ook tot een hogere export in de Zuid-Europese landen. Daarnaast hadden de schulden van Griekenland in een eerder stadium veel verder moeten worden gesaneerd, met een grotere bijdrage van de banken. Tot slot moeten ook de Grieken met hogere en middeninkomens meer belasting gaan betalen. Het land loopt jaarlijks tientallen miljarden mis door grootschalige belastingontduiking.'

Debat Eurocrisis

Irrgang pleitte in het debat ook voor een belangrijkere rol voor de ECB. Zo wil hij dat de ECB staatsobligaties van zowel de zuidelijke als de noordelijke Europese landen gaat opkopen. In tegenstelling tot het noodfonds ESM, is de ECB in staat de rente op leningen van die landen naar een acceptabel niveau te doen terugkeren. Volgens Irrgang is de ECB niet dé oplossing van de Eurocrisis, maar wel een onderdeel ervan. De SP staat niet alleen in de roep om een grotere rol voor de ECB. Ook de OESO, het IMF en vooraanstaande economen pleiten hiervoor.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

Moed College
Studio SP
top