www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Gesthuizen verheugd over uitbreiding spreekrecht slachtoffers

10-07-2012 • SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen is blij dat het spreekrecht voor slachtoffers in strafzaken eindelijk is uitgebreid. Per 1 september krijgen ook wettelijk vertegenwoordigers van kinderen die slachtoffer zijn geworden van een misdrijf spreekrecht in de rechtszaal.

'Al in november 2009 werd een motie van de SP aangenomen, waarin is gepleit voor uitbreiding van het spreekrecht. Ik ben blij dat nu eindelijk is geregeld dat ook ouders namens hun kind mogen spreken, als het zelf niet kan vertellen welke impact een misdrijf heeft op hun leven. In de Amsterdamse zedenzaak werd al duidelijk hoe ongelooflijk belangrijk dit is.' Afgelopen maart bepaalde de Amsterdamse rechtbank al dat de ouders van de slachtoffers van Robert M. hun spreekrecht mochten behouden. De rechtbankvoorzitter stelde immers dat de schade aan het kind ook schade aan de ouders betekent.

'Met de uitvoering van het SP-plan is een goede eerste stap gezet om de positie van het slachtoffer in het strafproces te verbeteren. Slachtoffers en nabestaanden krijgen echter nog steeds te weinig aandacht, er is dus nog een wereld te winnen.' Vorige week bracht Gesthuizen ook haar slachtoffernotitie naar buiten, waarin wordt gepleit voor een betere hulp en ondersteuning aan slachtoffers in het strafproces.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
SP Nieuws

Laatste berichten

GISTEREN
COLUMN
IN DE MEDIA
DONDERDAG 21 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
WOENSDAG 20 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
DINSDAG 19 AUGUSTUS
NIEUWS
IN DE MEDIA

Moed College
Studio SP
top