www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

“Pak de trein terug”

26-08-2002 • Op een groot aantal stations in Nederland zal op dinsdagochtend 27 augustus actie worden gevoerd onder het motto “Pak de trein terug!”. Vanaf 7:00 uur zullen handtekeningen worden verzameld van reizigers die willen dat de verzelfstandiging van de NS wordt teruggedraaid.

Het comité “Pak de trein terug!” en de Socialistische Partij willen met behulp van de actie de aandacht vestigen op de klachten van de reizigers en het treinpersoneel. “Vertragingen zijn nog altijd aan de orde van de dag, treinen en stations zijn vaak slecht onderhouden en vies en ook met de veiligheid is het vaak droevig gesteld,“ aldus SP-parlementariër en initiatiefneemster Arda Gerkens. “Treinreizigers ondervinden al jaren structureel hinder van de wanprestaties van de NS. Zij betalen daar teveel voor en nu dreigt er ook nog een dubbele prijsverhoging, op 31 december en 1 januari.”

Niet alleen de reizigers, maar ook het spoorwegpersoneel wordt er moedeloos van, zo verklaart Gerkens. “Machinisten en conducteurs worden niet in staat gesteld om te zorgen voor punctualiteit en veiligheid. Bovendien krijgen zij de klachten en agressie over zich heen.” Een ander slachtoffer van de wanprestaties is het milieu, aldus de SP. Gerkens is er van overtuigd dat slecht openbaar vervoer een stimulans is voor vervoer per auto, waardoor de belasting van het wegennet en de natuur alsmaar groter wordt.

Volgens onderzoek van de SP wijt een meerderheid van de reizigers de problemen aan de verzelfstandiging van de NS en zou die moeten worden teruggedraaid. Gerkens: “Ook reizigersvereniging ROVER, de Vakbond Van Machinisten en Conducteurs en de Stichting Goed Vervoer delen de opvatting dat de trein moeten worden heroverd. Tijd voor actie dus, want deze regering zal uit zichzelf deze wens van het publiek niet inwilligen.”

Op Amsterdam Centraal zal de actie worden ondersteund door een muzikaal optreden van Bob Fosko en Jan Paul van der Meij. Ook op stations Almelo, Almere, Amersfoort, Arnhem, Delft, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Groningen, Haarlem, Heerlen, Hengelo, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Deventer, Utrecht, Weert en Zwolle zal actie worden gevoerd. De verzamelde handtekeningen zullen door Tweede-Kamerlid Arda Gerkens worden overhandigd aan minister De Boer van Verkeer & Waterstaat en de heer Veenman, president-directeur van de NS.

Luister naar het lied De Bovenleiding (realaudio)

Meer informatie en de online petitie.

Download de handtekenigenlijst (PDF)

folderactie in Haarlem, 27 augustus 2002

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

Moed College
Studio SP
top