www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Europese Commissie steunt SP: loondumping door brievenbusbedrijven wordt verboden

18-04-2012 • SP-Europarlementariër Dennis de Jong is tevreden met de toezegging van Eurocommissaris László Andor dat hij loondumping door brievenbusbedrijven wil verbieden. De Jong: 'Truckers hebben bijvoorbeeld te maken met dit probleem: er wordt een BV'tje in het buitenland opgericht om de Nederlandse CAO te ontduiken. Truckers moeten dan werken onder Oost-Europese arbeidsvoorwaarden of worden weggeconcurreerd door goedkopere werknemers. Ik ben blij dat dit straks niet meer mag'.

De toezegging door de Eurocommissaris werd gedaan tijdens een debat over de rechten van werknemers in een Europa met open grenzen. De Jong wees toen specifiek op het misbruik door middel van de brievenbusconstructie. De Eurocommissaris zegde tijdens het debat toe dat de handhavingsrichtlijn die de detachering van werknemers regelt strak moet worden uitgelegd. Voortaan moeten er 'daadwerkelijke economische activiteiten' plaatsvinden bij gebruikmaking van een vestigingsplaats.

De Jong: 'Ik krijg heel veel emails van truckers die deze misstanden aan de kaak stellen maar die nu met lege handen staan. Ik kan ze nu eindelijk terugmailen met goed nieuws uit Europa.' De SP'er zal er bij de behandeling van de voorstellen op toezien dat de toezegging van de Commissie duidelijker in de wetgeving terechtkomt dan nu in het Commissievoorstel het geval is.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

Moed College
Studio SP
top