www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Manifestatie 'We zijn het mega-zat' ondersteund door SP

09-03-2012 • SP-Kamerlid Paulus Jansen zal op 17 maart spreken op de manifestatie 'We zijn het mega-zat' gericht tegen megastallen. 'De SP wil geen leeg platteland met varkensflats maar een duurzame landbouw, die bovendien een levendige lokale economie mogelijk maakt. Dat is het beste voor mens, dier en natuur', aldus Jansen.

Paulus JansenDe demonstratie is een initiatief van Estera Waas en Christel de Haas, die geinspireerd raakten door een grote manifestatie in Berlijn. Ze willen nu in Nederland een grote manifestatie organiseren tegen megastallen en voor een respectvolle omgang met dier en milieu.

De SP waarschuwt al lange tijd voor grote gezondheidsrisico’s van de intensieve veehouderij. Door de Q-koorts raakten 50.000 mensen besmet en worstelen nog steeds ongeveer 1000 mensen met chronische klachten. Daarnaast waren de gevolgen voor de dieren ook dramatisch. Daarom pleit de partij in de Kamer al langer voor een volledige stop op uitbreiding van de intensieve veehouderij in de buurt van huizen.

Helaas gaat de schaalvergroting in de veehouderij gewoon door. Gelukkig heeft staatssecretaris Bleker zich onder druk van onder meer de SP recentelijk uitgesproken tegen een megastal in Horst aan de Maas. Jansen hoopt dat dit het begin zal zijn van het tegengaan van verdere schaalvergroting. De SP vindt dat een gezinsbedrijf de norm moet zijn voor het beleid. Dat betekent dat er anders gedacht moet worden over veehouderij: meer richten op gezonde kwaliteitsproducten in plaats van bulkproducten. En bij de productie moet goed rekening worden gehouden met het natuurlijk gedrag van de dieren en de effecten op het milieu.

Kijk op http://wezijnhetmegazat.nl/ voor meer info en kom op 17 maart naar de Dam tussen 12:00 en 15:00 uur.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

Moed College
Studio SP
top