www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Van Bommel in Bradley Manning Steuncomité

03-03-2012 • SP-Kamerlid Harry van Bommel is deze week toegetreden tot het Nederlands/Belgische Bradley Manning Steuncomité. Dat steuncomité is opgericht uit bezorgdheid over de behandeling en berechting van Bradley Manning, de Amerikaanse militair die wordt vervolgd wegens het openbaar maken van documenten over Amerikaanse oorlogsmisdaden in Irak. Manning zit vast sinds mei 2010 op basis van aanklachten die tot de doodstraf kunnen leiden.

Het Bradley Manning Steuncomité wil in Nederland en België aandacht vragen voor de gang van zaken rond Manning omdat zij de kans op een eerlijke berechting klein acht. Het comité vreest dat Mannings vervolging vooral is bedoeld om de aandacht van de via WikiLeaks onthulde Amerikaanse oorlogsmisdaden af te leiden en potentiële klokkenluiders af te schrikken. Dit wringt te meer sinds de militaire autoriteiten in de VS bekend hebben gemaakt dat zij het onderzoek naar de helikopteraanval van juli 2007 - waarbij burgers werden gedood - niet heropenen. Bradley Manning, die de video aan WikiLeaks zou hebben doorgegeven, moet zich verdedigen tegen aanklachten waar de doodstraf voor kan worden opgelegd.

Het Nederlands/Belgische Bradley Manning Steuncomité volgt op vergelijkbare initiatieven in de VS, Groot-Brittannië en Duitsland. Activiteiten van het comité zijn te volgen via hun site.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

Moed College
Studio SP
top