www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Jan Marijnissen roept PvdA en vakbond op: Zeg NEE tegen JSF!

09-04-2002 • Tijdens een protestmanifestatie vanmiddag voor het gebouw van de Tweede Kamer heeft SP-fractievoorzitter Jan Marijnissen de PvdA en de vakbeweging met klem opgeroepen het verstand te gebruiken en alsnog nee tegen de aanschaf van de Joint Strike Fighter te zeggen. Dinsdag vergadert de Kamer over het kabinetsbesluit inzake de aanschaf van de JSF.

Soortgelijke oproepen als die van Marijnissen kwamen van onder meer IKV-secretaris Mient Jan Faber en GroenLinks-Kamerlid Ab Harrewijn. Faber verzette zich tegen het feit dat er voortdurend verwezen wordt naar de economische aspecten van de aanschaf in plaats van de gevolgen voor het algehele veiligheidsbeleid. Harrewijn liet weten dat ook zijn fractie zich dinsdag tegen het voorstel inzake de JSF zal verklaren. Ook D66 zal dat naar verwachting doen. Wat de PvdA-fractie gaat doen, is nog onduidelijk.

Tijdens de manifestatie op het Plein, die gesteund werd door o.a. de SP, GroenLinks en een groot aantal vredesbewegingen waaronder IKV en Pax Christi, lieten PvdA-senator Ter Veld en PvdA-Tweede Kamerlid Hindriks buitengewoon kritische geluiden horen in de richting van de PvdA en de vakbeweging. Vanuit de Jonge Socialisten werd aan het slot van de bijeenkomst een nadrukkelijke oproep gedaan aan PvdA-fractievoorzitter Melkert om zich alsnog tegen het kabinetsbesluit inzake de aanschaf van de nieuwe Amerikaanse bommenwerper te verklaren.

Ter afsluiting van de protestmanifestatie werd het aan het Plein gelegen ministerie van Defensie bedolven onder borden met de tekst: ‘Het kabinet ziet ze vliegen, maar ik niet!’
De hele actie verliep volstrekt vreedzaam en geweldloos.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

Moed College
Studio SP
top