www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Breed protest JSF vergroot politieke druk op PvdA

29-03-2002 • De strijd van de SP tegen het regeringsbesluit over Nederlandse deelname aan de ontwikkeling van JSF krijgt steeds bredere steun. Op zaterdag 30 maart organiseert de coalitie van inmiddels meer dan veertig organisaties een grote landelijke demonstratie op het Plein in Den Haag.

Vanaf 11.55 uur zal op het Plein een luid protest te horen zijn tegen de grootste defensieorder aller tijden. Onder het motto ‘Geen 7 miljard euro voor JSF-bommenwerpers’ zal een luidruchtige poging ondernomen worden om de twijfelaars, waaronder de PvdA, ook aan de kant van het ‘NEE’ te krijgen.
Tot op heden is het niet duidelijk wat het standpunt wordt van de sociaal-democraten, waarvan de fractie in de Tweede Kamer verdeeld lijkt. De aanwezigheid van PvdA-Kamerlid Rik Hindriks op de manifestatie doet vermoeden dat de PvdA niet anders kan dan het initiatief van de SP en de nadrukkelijke oproep van SP-fractievoorzitter Jan Marijnissen te volgen. Ook PvdA Eerste-Kamerlid Elske ter Veld zal deze oproep kracht bij zetten.

De grote demonstratie van zaterdag werd voorafgegaan door twee opmerkelijke SP-acties. Donderdagavond vertoonde de SP met speciale projectieapparatuur de Amerikaanse luchtmacht wervingsfilm ‘Topgun’ op de muren van het Tweede-Kamergebouw. Vrijdagmorgen vroeg meldde kamerlid Harry van Bommel zich, gekleed als luchtmachtofficier, bij de poort van luchtmachtbasis Volkel. Samen met vijf milva’s, onder wie kandidaat-Kamerlid Krista van Velzen deed hij een moreel beroep op het personeel van de basis om ‘nee’ te zeggen tegen dit dieptepunt in de geschiedenis van de bewapeningswedloop.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

Moed College
Studio SP
top