www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Europese regels tegen speculanten slechts eerste stap

15-11-2011 • Het Europees Parlement heeft de ontwerpverordening goedgekeurd die het speculeren op koersverliezen enigszins aanpakt. Veel is echter nog niet geregeld. De Jong: 'Ik ben enthousiast over het verbod op speculeren over koersverliezen van aandelen en obligaties die je zelf niet bezit, het zogeheten ´naked short selling´. De uitwerking wordt echter overgelaten aan de Europese toezichthouder en in dit soort gevallen telt ieder detail. Ik zal er bovenop zitten als de voorstellen eind dit jaar worden gepresenteerd'.

Volgens de SP laat de verordening ook op andere punten nog veel zaken ongeregeld. Zo gaat de richtlijn niet over de speculatie in grondstoffen en landbouwproducten terwijl hier veel in wordt gehandeld. De Jong: 'We hebben de afgelopen jaren gezien dat zowel de prijzen van grondstoffen als van voedsel als jojo´s op en neer gaan en dat speculanten hier achter zitten. Dit heeft buitengewoon ernstige gevolgen voor met name ontwikkelingslanden. Daarom is het een gemiste kans dat de verordening hier niets over regelt'.

Ook heeft De Jong aarzelingen over de drempels waarboven speculanten inzicht moeten geven in short selling. De Jong: 'zeker voor de handel in staatsobligaties wordt dit helemaal overgelaten aan de Europese Commissie. Dat is bij zo´n belangrijk onderwerp ondemocratisch. Hierover zouden de nationale parlementen en het Europees Parlement moeten kunnen meebeslissen'.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
Studio SP
top