www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Emile Roemer Tweet van Emile Roemer
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

PGB-bezuiniging vernietigt 20.000 zorgbanen

08-09-2011 • De bezuinigingen op het Persoonsgebonden budget (PGB) leiden tot grootschalig banenverlies. Dat blijkt uit de doorrekening van de kabinetsplannen door het Centraal Planbureau (CPB). SP-Kamerlid Renske Leijten: ‘Los van de persoonlijke drama's die de megabezuiniging oplevert, vernietigt het kabinet met deze bezuiniging ook haar grote verkiezingsbelofte van 12.000 extra zorgwerkers. Dit plan leidt tot een banenverlies van 20.000 mensen per jaar. We gaan dus in totaal 8000 mensen in de min. De ene dag presenteert het kabinet een onduidelijk convenant voor extra banen maar ondertussen jaagt Rutte 20.000 mensen de zorgsector uit. Wat zijn die propagandaconvenanten waard als die mensen via de achterdeur de sector weer uit moeten?'

Renske LeijtenHet CPB zegt dat de opbrengst van de geraamde bezuiniging - die 900 miljoen euro moest opleveren - hoogst onzeker is, en hoe dan ook 300 miljoen minder oplevert dan de staatssecretaris de Kamer voorrekende. Leijten: 'De persoonlijke gevolgen voor mensen zijn groot. Er zal, zo zegt het CPB ook, veel meer gedaan moeten worden door mantelzorgers. Je vraagt je af wanneer daar de grens bereikt wordt, volgens de laatste cijfers zijn bijna een half miljoen mantelzorgers overbelast'.

Het persoonsgebonden budget wordt afgeschaft voor mensen die thuis wonen. Zij moeten een beroep doen op de reguliere zorg. Uit de cijfers van het CPB blijkt dat in de reguliere zorg een veel kleiner deel van het budget daadwerkelijk naar zorg gaat. Daardoor wordt de thuiszorg voor mensen die eerst een pgb hadden fors duurder.

Leijten wil een snel debat met de staatssecretaris.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
SP Nieuws

Laatste berichten

GISTEREN
IN DE MEDIA
WOENSDAG 20 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
DINSDAG 19 AUGUSTUS
NIEUWS
IN DE MEDIA
MAANDAG 18 AUGUSTUS
COLUMN
IN DE MEDIA

Moed College
Studio SP
top