www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Berichten
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Openbaar Ministerie schikt te vaak

01-02-2002

De schikkingen die het OM met vier bedrijven blijkt te hebben gesloten, wekken de indruk dat het OM strafvervolging in ingewikkelde zaken steeds meer ziet als het sluiten van ‘deals’. Het OM blijkt vol begrip te zijn voor de moeilijke positie van al deze verdachte bedrijven en bevestigt telkens opnieuw het idee dat als je genoeg geld hebt, je een strafvervolging kunt afkopen. SP Tweede-Kamerlid Jan de Wit vindt dat het tijd wordt dat minister Korthals het OM tot de orde roept.
De schikking die het OM heeft getroffen in de Schipholtunnelfraude blijkt het topje van een ijsberg te zijn. Over deze schikking – die de SP betitelt als klassenjustitie – ontstond in de samenleving veel commotie.
De schikkingen die het OM inmiddels blijkt te hebben gesloten met 4 andere bedrijven schokken opnieuw het rechtsgevoel. Dat geldt in het bijzonder die met Versatel waar geschikt is voor het gigantische bedrag van 3 miljoen euro, maar vooral die met Vos waar de (mogelijke) dood van 60 kinderen op Haïti werd afgekocht voor een kwart miljoen euro.
Het OM blijkt veel begrip te hebben voor de positie van al deze bedrijven, zo valt te lezen in de brief van het College van Procureurs Generaal. Wat al te gemakkelijk wordt heengestapt over de vraag of daadwerkelijk alles is gedaan om te onderzoeken of de leidinggevenden niet ook vervolgd moeten worden. Het OM verliest te zeer uit het oog dat het instellen van een strafvervolging – ook tegen bedrijven - beoogt duidelijk te maken aan de samenleving dat bepaalde gedragingen niet worden geaccepteerd en in het openbaar aan de rechter moeten worden voorgelegd. Strafvervolging in dit soort (ingewikkelde) zaken gaat steeds meer lijken op het sluiten van ‘deals’.
Zeker nu minister Korthals zelf het niet eens blijkt te zijn met de schikkingen met Versatel en Vos had van hem een veel krachtiger opstelling mogen worden verwacht tegenover het OM. Met name de schikking met Versatel had op basis van de destijds geldende richtlijn veel eerder aan de minister moeten zijn voorgelegd.
De SP-fractie in de Tweede Kamer vindt dat schikkingen in gevoelige zaken niet mogen worden gesloten, immers al te gemakkelijk de indruk bevestigen dat men zijn strafvervolging kan afkopen. Minister Korthals dient het OM ervan te doordringen dat schikkingen tot het uiterste beperkt moeten worden ter voorkoming van klassenjustitie in ons land.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
SP Nieuws

Laatste berichten

VANDAAG
IN DE MEDIA
GISTEREN
NIEUWS
IN DE MEDIA
MAANDAG 18 AUGUSTUS
COLUMN
IN DE MEDIA
ZATERDAG 16 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
Studio SP
top