www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Verkiezingen

Verkiezingsdagboek van Piet de Ruiter

Tot 22 januari 2003 zullen alle kandidaten van de SP lijst om beurten een dagboek bijhouden van hun activiteiten in de verkiezingscampagne. Vijfentwintig dagen voor de verkiezingen begonnen we met Paul Geurts, nummer 25 op de lijst. Op 21 januari sluit lijsttrekker Jan Marijnissen de rij af. Vandaag Piet de Ruiter, nummer 6.

Om zeven uur word ik wakker in Groningen. Ik ben deze dagen vaak in het noorden. Afgelopen zaterdag in Reiderland, komende zaterdag in Stadskanaal en gisteren in Groningen-stad. Daar vertelde ik met Rosita van Gijlswijk en Agnes Kant in een bomvol Huize Maas hoe de kiezers ons op 22 januari zo sterk kunnen maken dat we andere partijen aan hun sociale beloften van nu kunnen herinneren. Vannacht schreef ik verder aan mijn dagboek voor de Haagse Courant.

In de ochtend pak ik de trein terug. Zo heet trouwens ook onze actie voor een beter spoor. Van mijn collega Arda Gerkens krijgt minister De Boer vandaag een Noodplan Spoor. Noodplannen lijken ook nodig om een nieuwe aanval op de WAO af te slaan. Renkse Helmer belt me dat Trouw meldt dat CDA-minister de Geustoch een beroepsrisico in de WAO wil invoeren. Een telefonade begint. Ik vraag een spoeddebat met De Geus aan. Dat zal meteen na de verkiezingen zijn. Jan Marijnissen laat weten dat hij vanavond in Utrecht de WAO ook op de politieke agenda zal zetten. Een miljoen WAO' ers hebben daar recht op. Volgens hem is de Kamer belazerd en bedonderd - ik had het niet beter kunnen zeggen. Ik denk aan het Malieveld, toen daar begin jaren '90 de grootste vakbondsdemonstratie was, tegen de eerste aanval op de WAO, afkomstig van het toenmalige CDA/PvdA-kabinet. Wouter Bos en Aart Jan de Geus heb ik daar niet gezien. En ik ben bang als CDA en PvdA samen de nieuwe regering vormen, de tweede grote aanval slechts een kwestie van tijd is. Nu is het helemaal zeker dat sociale kiezers eigenlijk maar een keus hebben: lijst 6.

Ik ga onderweg naar een debat over de nieuwe woningnood. Dat vindt plaats in het Haagse stadhuis. Nog even snel op de kamer langs. De laatste cijfers op een rijtje. Radio 1 belt ook over onze oplossing voor de woningnood. Een studentenkrant wil nog eens precies weten waarom ik studenten heb opgeroepen om leegstaande kantoorpanden te kraken als protest tegen de kamernood in studentensteden. Het Haagse stadhuis zit vol met beleidsambtenaren van gemeenten en de provincie. Het is vandaag huisvestingsdag zegt de journalist van het ANP. Waarom vraag ik. Omdat Wouter Bos daarover vanavond iets zegt in Utrecht. Het moet niet veel gekker worden denk. Sinds wanneer bepaalt de PvdA welke het dag het is? Ik geef hem ons tienpuntenplan tegen de afbraak van de sociale huisvesting en wijs hem nog eens op onze acties in de sloopbuurten.

In het debat noteer ik vooral veel vage beloftes. Terwijl Bos zegt een streep te hebben gezet door het marktdenken, is het hier aanwezige kandidaat-Kamerlid van de club van Bos nog erg voor marktwerking in de volkshuisvesting. Na afloop scoort de SP bijna 20%. Daar teken ik voor op 22 januari.

Ik vertrek naar Nijmegen, voor een debat van omroep Gelderland. Ik moet het hebben over de wijk De Meijhorst. Bij de raadsverkiezingen werd de SP daar de grootse partij. Er wonen 44% allochtonen. Echt grote problemen zijn er niet, wel veel kleine. Die moeten aangepakt worden. Van afwachten word niemand beter. Ik nodig de buurtbewoners uit met me een kijkje te nemen in Amsterdam-West waar met buurtagenten gewerkt wordt, in combinatie met 'lik op stuk'-beleid en jeugdopvang. Die combinatie werkt volgens mij ook in Nijmegen.

Het debat is nogal rommelig. Ik wacht netjes mijn beurt af. Maar ik trek mijn mond open als de Melkertbanen aan de orde komen. Doodziek ben ik van het politieke gesjacher over de ruggen van deze hardwerkende mensen. Onze partij is tenminste duidelijk: laat die mensen werken en ga ze onderhand eens normaal betalen. De zaal klapt. ' Hier kan je niet meer kapot' zegt CDA-staatssecretaris Ross-van Dorp.

In de trein terug lees ik in de NRC waarom Harry de Winter SP stemt: "Eerst de achterstand oor de armen wegwerken, daarna kijken we verder".

In Utrecht mis ik de aansluiting. Via Gouda kan ik alsnog in Den Haag komen. Dan is het inmiddels we half een.Drie kwartier later ben ik thuis. Morgen weer een dag.

De verkiezingsdagboeken

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
SP Nieuws

Laatste berichten

VANDAAG
IN DE MEDIA
GISTEREN
IN DE MEDIA
DINSDAG 19 AUGUSTUS
NIEUWS
IN DE MEDIA
MAANDAG 18 AUGUSTUS
COLUMN
IN DE MEDIA
ZATERDAG 16 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
VRIJDAG 15 AUGUSTUS
NIEUWS
OPINIE
COLUMN
IN DE MEDIA
DONDERDAG 14 AUGUSTUS
NIEUWS
WOENSDAG 13 AUGUSTUS
NIEUWS
IN DE MEDIA
DINSDAG 12 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
ZATERDAG 9 AUGUSTUS
NIEUWS
VRIJDAG 8 AUGUSTUS
IN DE MEDIA

Moed College
Studio SP
top