www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Verkiezingen

Verkiezingsdagboek van Ingrid Dekker

Tot 22 januari 2003 zullen alle kandidaten van de SP lijst om beurten een dagboek bijhouden van hun activiteiten in de verkiezingscampagne. Vijfentwintig dagen voor de verkiezingen begonnen we met Paul Geurts, nummer 25 op de lijst. Op 21 januari sluit lijsttrekker Jan Marijnissen de rij af. Vandaag Ingrid Dekker, nummer 16.

Delft- Zoals veel mensen houd ik niet zo van kou. Maar zo heel af en toe zijn er momenten dat ik blij bent met vorst en sneeuw. Vandaag is zo'n dag. Ik hoor zojuist dat de kokkelvissers tot 31 januari in de beschermde gebieden van de Waddenzee mogen vissen. Daar baal ik echt van. De SP heeft zowel in de Kamer als daarbuiten actie gevoerd tegen de mechanische kokkelvisserij. Kokkelvisserij betekent namelijk (onder normale weersomstandigheden) dat de bodem dusdanig omgeploegdwordt dat er voor jaren schade wordt toegebracht én dat vogels die in dat gebied leven het komende jaar minder te eten hebben. Het kabinet moet onze natuur niet opofferen voor de vangst van kokkels die wij alleen aan Japan kunnen slijten. Samen met SP-Kamerlid Krista van Velzen en ons MilieuAlarmteam probeer ik medestanders voor die opvatting te vinden en te mobiliseren. Wij kunnen niet zonder onze natuur - daarom moeten we het opnemen voor onze natuur, zeker voor de Wadden, onze laatste Nederlandse wildernis van internationale betekenis.

Gelukkig vriest het! Ik hoop dat het blijft vriezen en dat we drie Elfstedentochten krijgen. Want: hoe kouder is het is, hoe moeilijker het is voor die kokkelvissers om te vissen. Helaas valt er nu op korte termijn weinig meer aan te doen. We kunnen alleen hopen dat de weergoden ons gunstig gezind zijn. Maar we laten het er niet bij zitten en zodra de kamer weer geïnstalleerd is gaan we de Waddenzee weer op de agenda zetten. Het is een natuurgebied waar iedereen vanaf moet blijven!

Terwijl ik de rest van de dag hoop op sneeuw en tien graden vorst, bereid ik de landelijke natuuractie voor die we voor aanstaande zondag organiseren. 'Moeder zijn' valt niet altijd mee. Mijn zoon van negen vraagt: ,,Mam wat gaan we dit weekeinde doen?'' En ik vertel hem dat we actie gaan voeren. Ik doe mijn best om hem op vroege leeftijd waarden en normen aan te leren en reageert hij bij mijn antwoord uitgelaten. ,,Vet, mag ik mee actievoeren?'' Natuurlijk mag dat. Ik leg hem uit. ,,Samen met alle afdelingen en de lijsttrekkers van de SP statenfracties willen we in iedere provincie onder het motto 'Natuur te duur? Kortzichtig bestuur!' een natuurgebied onder de aandacht brengen. Balkenende heeft besloten te bezuinigen op de aankoop van natuur. Dit heeft tot gevolg dat de natuur verdeeld raakt en de kwaliteit van de natuurgebieden achteruit gaat. Maar erger nog: voor sommige gebieden geldt dat nu niet aankopen betekent dat een of andere projectontwikkelaar er mee aan de haal kan gaan en er veranderingen in die gebieden plaatsvinden die niet meer terug te draaien zijn.'' Of mijn zoon de uitleg helemaal begrijpt weet ik niet, maar hij reageert nog even enthousiast. ,,Mag ik een bal meenemen?''

Hoe bedoel je rentmeesterschap? Mijn zoon van negen begrijpt in ieder geval beter wat rentmeesterschap is dan Balkenende. Inderdaad, in een bos mag je voetballen, en geen dure villa's of luxe vakantiehuizen bouwen.

De verkiezingsdagboeken

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
SP Nieuws

Laatste berichten

GISTEREN
IN DE MEDIA
DINSDAG 19 AUGUSTUS
NIEUWS
IN DE MEDIA
MAANDAG 18 AUGUSTUS
COLUMN
IN DE MEDIA
ZATERDAG 16 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
VRIJDAG 15 AUGUSTUS
NIEUWS
OPINIE
COLUMN
IN DE MEDIA
DONDERDAG 14 AUGUSTUS
NIEUWS
WOENSDAG 13 AUGUSTUS
NIEUWS
IN DE MEDIA
DINSDAG 12 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
ZATERDAG 9 AUGUSTUS
NIEUWS
VRIJDAG 8 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
Studio SP
top