www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Publicaties :: ZO

NU, voor een beter Nederland – februari 2008

Column van Henk van Gerven, huisarts en Tweede Kamerlid

Verkilde zorg

Henk van GervenMevrouw Telkamp is net lid geworden van de Algemene Nederlandse Bond van Ouderen (ANBO). Waarom? Omdat ze vijftig is? Of veel op heeft met de ANBO? Nee, ze kon er geld mee verdienen dankzij de nieuwe zorgverzekeringswet en de invoering van de marktwerking en concurren tie in de zorg. Dat gaat als volgt. Het ANBO-lidmaatschap kost haar 1,92 euro per maand. Met haar hele gezin, man, vrouw en drie kinderen kan ze dan vijf procent korting krijgen op de verplichte premie voor de ba sisziektekostenverzekering van 90,75 euro per maand. Dat scheelt maar liefst 22,68 euro.

Ze studeert verder op de aanvullende ziektekostenverzekering. Deze is niet verplicht. De ziektekostenverzekeraar heeft het aanvullende pak ket in 2008 behoorlijk uitgekleed. Werden eerst de eigen bijdragen voor geneesmiddelen volledig vergoed, nu nog maar voor veertig procent. De vergoeding voor orthodontie gaat terug van tachtig naar vijftig procent, terwijl de premies stijgen. Ze heeft nog enkele spaarcenten op de bank en het gezin is gezond, dus ze denkt: laat die aanvullende verzekering maar zitten. Dat scheelt weer zeventig euro premie per maand. Als het meezit bespaar ik wel zo'n duizend euro per jaar, denkt mevrouw Telkamp 's avonds tevreden bij het naar bed gaan.

Mevrouw Jansen is al lang lid van de ANBO. Samen sta je nu eenmaal sterker, had haar moeder haar al geleerd. Op haar vijftigste is ze meteen lid geworden. Ze staat er alleen voor, ontvangt een minimumuitkering en heeft chronische spierklachten. Ze krijgt ook de vijf procent korting op de basispremie, maar bij het lezen van de aanvullende verzekeringsv waarden slaat haar de schrik om het hart. Werd fysiotherapie ee ledig vergoed, nu krijgt ze nog maar twaalf behandelingen per ja betaald! De aanvullende verzekering stoppen kan niet, want ze heeft fysiotherapie nodig. Als het tegenzit, gaat het me honderden euro's extra kosten dit jaar, denkt mevrouw Jansen 's avonds zorgelijk bij het naar bed gaan.

Dokter Bakker heeft zijn zoveelste brief geschreven naar zijn ziektekos tenverzekeraar en het ministerie. Al jarenlang vecht hij voor het behoud van zijn kleinschalige dienstenstructuur. Met enkele collega's doet hij op traditionele wijze dienst. Hij ziet niks in de grootschalige huisartsenpos ten die de zorg in de avonden, nachten en weekenden minder bereikbaar en onpersoonlijker hebben gemaakt. Maar de overheid bevoordeelt de grootschalige huisartsenposten. Hoewel zijn diensten door de patiënten zeer worden gewaardeerd, krijgt dokter Bakker tegenwoordig een veel lagere vergoeding. Zo wordt de kleinschalige persoonlijke, huisartsenzorg de nek omgedraaid, denkt dokter Bakker 's avonds verontrust bij het naar bed gaan.

Het bovenstaande komt door de marktwerking, concurrentie en schaal vergroting in de zorg. De solidariteit tussen gezonden en ongezonden wordt doorbroken. Wie gezond is kan kiezen om minder te betalen en wie ziek is betaalt letterlijk de rekening. En de zorg wordt steeds groot schaliger en onpersoonlijker. Zou de overheid niet zuiniger moeten zijn op artsen die hun werk nog steeds als een roeping beschouwen en niet als een gewone baan van acht tot vijf?

Hoe kunnen we de gezondheidszorg goed en bereikbaar houden? Niet door marktwerking en concurrentie. Waarom niet gewoon één ziektekos tenverzekering voor iedereen met één premie naar draagkracht? Met één pakket waarin alle medisch noodzakelijke en maatschappelijke gewenste zorg wordt vergoed? Dan zijn dure aanvullende verzekeringen niet meer nodig. En waarom geven we geen kleinschaligheidsbonus aan de werkers in de zorg die persoonlijke zorg op maat willen bieden? Dan hoeft me vrouw Telkamp niet meer te rekenen, kan mevrouw Jansen rustig slapen, en hoeft dokter Bakker geen brieven meer te schrijven. De zorg wordt inderdaad beter met solidariteit en kleinschaligheid.

 


Inhoudsopgave  «  Nieuws  «  Overzicht

 

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

Blijf op de hoogte

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief van Emile Roemer en belangrijk nieuws van de SP:

SP Nieuws

Laatste berichten

GISTEREN
OPINIE
IN DE MEDIA
ZATERDAG 23 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
VRIJDAG 22 AUGUSTUS
COLUMN
IN DE MEDIA
DONDERDAG 21 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
WOENSDAG 20 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
DINSDAG 19 AUGUSTUS
NIEUWS
IN DE MEDIA
MAANDAG 18 AUGUSTUS
COLUMN
IN DE MEDIA
ZATERDAG 16 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
VRIJDAG 15 AUGUSTUS
NIEUWS
OPINIE
COLUMN
IN DE MEDIA

Moed College
Studio SP
top