www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: In de media

Trouw, 11 april 2009

SP langzaam milder over Amerikanen

Vijf vragen aan Harry van Bommel

Er waait een nieuwe wind in de VS. Verandert dat de anti-Amerikaanse houding van de SP? Kamerlid Harry van Bommel telt zijn knopen.

door Teun Lagas

1. De Amerikanen beloven een andere aanpak in Afghanistan, met meer aandacht voor wederopbouw. De SP was altijd tegen de Nederlandse missie in Uruzgan. Gaat de SP nu anders aankijken tegen de oorlog in Afghanistan?

"Nee. De Amerikaanse troepen gaan nu wel misschien minder deuren intrappen, maar het is mij te vroeg om te zeggen dat het beter gaat. Feit blijft dat er 17.000 extra Amerikaanse militairen naar dat land gaan. Hoe meer buitenlandse troepen in Afghanistan, hoe meer burgerslachtoffers er vallen. Want buitenlandse troepen werken als een magneet op de taliban."

2. Als Nederland na 2010 in een rustiger deel van Afghanistan steun geeft aan de opbouwmissie, blijft de SP dan tegen?

"Absoluut. Zolang de Amerikaanse antiterreurmissie in Afghanistan doorgaat, is het absurd om met andere militaire operaties mee te helpen aan wederopbouw. De gemiddelde Afghaan weet echt niet welke zwaarbewapende buitenlandse militair wat komt doen. Zolang die strategie niet wordt veranderd, zullen wij geen enkele Nederlandse missie daar steunen, ook niet in het rustige noorden van het land."

3. Bent u blij met Obama's uitspraak over een kernwapenvrije wereld op lange termijn?

"Dat is een hoopvolle uitspraak. Daar sta ik positiever tegenover dan de vagere beloftes over Afghanistan, omdat Obama concreet zegt dat hij met de Russen wil praten over vermindering van de nucleaire arsenalen. Nu moet Nederland wel gaan pleiten voor verwijdering van de Amerikaanse kernbommen die op vliegbasis Volkel liggen."

4. De SP is vanouds een partij met een flinke dosis antiamerikanisme. Zal dat afnemen onder deze Amerikaanse regering?

"De sleutelwoorden van president Obama zijn 'hoop' en 'verandering'. Mooie begrippen, bijna spiritueel. Het beleid van president Bush was doordrenkt van neoconservatisme en ik geef toe dat Obama dat echt wil veranderen. Maar in zijn buitenlandse politiek waarschuw ik voor te veel optimisme. Daar zijn de dingen niet zo makkelijk te veranderen."

5. Kijkt u nu positiever tegen de VS aan?

"Ik was altijd al een groot liefhebber van het land. Ik heb op de motor door zestien Amerikaanse staten gereden en ik heb Amerikaanse vrienden. Maar Nederland moet natuurlijk nooit Amerikaanse uitwassen overnemen, zoals het gebrek aan sociale zekerheid. Wat de buitenlandpolitiek betreft: Obama doet een handreiking aan allerlei landen die Bush negeerde, inclusief de islamitische landen. Ik weet zeker dat door zulke ontwikkelingen ook wij in de SP anders tegen de VS gaat aankijken. Maar ik blijf wel zeggen: eerst zien, dan geloven."

Dit interview werd eerder gepubliceerd in dagblad Trouw op 11 april 2009

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media

Blijf op de hoogte

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief van Emile Roemer en belangrijk nieuws van de SP:

SP Nieuws

Laatste berichten

GISTEREN
OPINIE
IN DE MEDIA
ZATERDAG 23 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
VRIJDAG 22 AUGUSTUS
COLUMN
IN DE MEDIA
DONDERDAG 21 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
WOENSDAG 20 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
DINSDAG 19 AUGUSTUS
NIEUWS
IN DE MEDIA
MAANDAG 18 AUGUSTUS
COLUMN
IN DE MEDIA
ZATERDAG 16 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
VRIJDAG 15 AUGUSTUS
NIEUWS
OPINIE
COLUMN
IN DE MEDIA

Moed College
Studio SP
top