www.sp.nl

Homepage SPSP.nl
SP :: Nieuws :: Actie
Logo Comité Asbestslachtoffers

Naar een asbestfonds

In het voorjaar van 1995 nam de SP met enkele weduwen van asbestslachtoffers het initiatief tot de oprichting van het Comité Asbestslachtoffers. Voornaamste doel: te komen tot een asbestfonds, waaruit de slachtoffers en hun nabestaanden op ongecompliceerde wijze genoegdoening kunnen krijgen voor het aangedane leed. Nu moet nog ieder slachtoffer individueel naar de rechter stappen en een tweede - juridische - lijdensweg afleggen om schadevergoeding te kijgen. Het asbestfonds zou gevoed moeten worden door de asbestverwerkende bedrijven, de verzekeraars en de overheid. Alle drie zijn immers tientallen jaren in gebreke gebleven om voldoende maatregelen te nemen tegen asbest, terwijl de grote gevaren voor de gezondheid al bekend waren.
Meer dan achthonderd asbestslachtoffers en nabestaanden hebben zich aangemeld bij het comité. Samen met SP-advocaat (en Eerste-Kamerlid) Bob Ruers voert dit met succes het ene proces voor genoegdoening na het andere. Dit om de ondernemers en de overheid duidelijk te maken dat ook zij beter af zouden zijn met de instelling van een asbestfonds.
In de loop der jaren wonnen de ideeën van het comité dan ook langzaam maar zeker terrein. De regering deed in 1997 een verzoek aan prof. J. de Ruiter om advies uit te brengen over de kwestie van schadevergoedingen. De Ruiter adviseerde te komen tot de oprichting van een asbestinstituut, dat moet gaan zorgen voor een snelle afhandeling van de claims zonder tussenkomst van de rechter. Vervolgens baanden de "kwartiermakers" Enneës Heerma en mr. Asscher namens de regering de weg naar een dergelijk instituut. Daartoe is een jaar lang onderhandeld met werkgevers, verzekeraars, vakbonden en het Comité Asbestslachtoffers. In september 1998 werd overeenstemming bereikt: er komt een Asbestinstituut dat een einde zal maken aan de "dubbele lijdensweg". Zie het betreffende nieuwsbericht en lees ook de hoofdlijnen van het Asbstakkoord.
Op 26 januari 2000 is het Asbestinstituut geopend.


Reageer op deze actie!
Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
SP Nieuws

Laatste berichten

GISTEREN
COLUMN
IN DE MEDIA
VRIJDAG 29 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
DONDERDAG 28 AUGUSTUS
NIEUWS
COLUMN
IN DE MEDIA
WOENSDAG 27 AUGUSTUS
OPINIE
IN DE MEDIA
ZATERDAG 23 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
VRIJDAG 22 AUGUSTUS
COLUMN
IN DE MEDIA
DONDERDAG 21 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
WOENSDAG 20 AUGUSTUS
IN DE MEDIA
DINSDAG 19 AUGUSTUS
NIEUWS
IN DE MEDIA
MAANDAG 18 AUGUSTUS
COLUMN
IN DE MEDIA

Moed College
Studio SP
top