www.sp.nl/milieu

Homepage SPSlash Milieu

Zoeken in /milieu

/milieu :: onze mensen

Meer info over Eric Smaling

Eric Smaling

Meer info over Henk van Gerven

Henk van Gerven

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Rick Hovens
Inez Staarink
Ingrid Gyömörei

/milieu :: agenda

  • Vrijdag 12 september Den Bosch - Eric Smaling gaat vandaag op werkbezoek bij Essent
  • Zaterdag 13 september Winterswijk - Eric Smaling is aanwezig bij het schaliegasdebat bij SP Afdeling Winterswijk (met Die Linke)
SP.nl/milieu
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

'Zet kadaster in tegen grondspeculatie'

23-09-2009 • SP-Kamerlid Hans van Leeuwen wil dat minister Cramer van Ruimtelijke Ordening hard op gaat treden tegen grondspeculanten. Van Leeuwen stelde woensdag in een Kamerdebat voor om het Kadaster daarin een grote rol te laten spelen. "Het Kadaster houdt alle grondverkopen bij, waardoor het dus goed zicht heeft op dubieuze transacties."

Hans van LeeuwenDe prijs van grond loopt sterk op als een gemeente de bestemming van de grond wijzigt, bijvoorbeeld van agrarische grond naar grond voor woningbouw. Van Leeuwen: “Grondspeculanten spelen hierop in. Tot nu toe is dit niet verboden. Het kost ons echter wel jaarlijks een kleine miljard euro aan belastinggeld. Dat gaat nu in de zakken van een paar slimme jongens, terwijl we het als gemeenschap veel nuttiger kunnen besteden, bijvoorbeeld aan het opknappen van wijken.”

Volgens van Leeuwen kan het Kadaster helpen om de prijsopdrijving tegen te gaan. “Om te beginnen kunnen ze de minister tonen hoeveel dubieuze grondverkopen er worden gedaan en hoe de speculanten al veel strategische posities hebben vergaard. Dat is hard nodig, want de minister ontkent nog altijd de ernst en omvang van het probleem."

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top