www.sp.nl/milieu

Homepage SPSlash Milieu

Zoeken in /milieu

/milieu :: onze mensen

Meer info over Eric Smaling

Eric Smaling

Meer info over Henk van Gerven

Henk van Gerven

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Rick Hovens
Inez Staarink
Ingrid Gyömörei

/milieu :: agenda

  • Woensdag 20 augustus Delft - 13:00 uur, Eric Smaling is te gast bij Water-onderzoeksinstituut Deltares
  • Donderdag 21 augustus Driebergen - 10:00 uur, Eric Smaling bezoekt Holland Water, gespecialiseerd in legionellabesmetting drinkwater.
  • Vrijdag 22 augustus Zwolle - 11:00 uur, Eric Smaling bezoekt drinkwaterbedrijf Vitens in Zwolle.
  • Donderdag 28 augustus Dordrecht - 10:00 uur, Eric Smaling brengt een bezoek aan energieleverancier DONG Energy in Dordrecht
SP.nl/milieu
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Jansen wil snel duidelijkheid over zonne-energie

01-02-2008 • SP-kamerlid Paulus Jansen wil snel duidelijkheid van de ministers van der Hoeven (Economische Zaken) en Cramer (Milieu) over het beschikbare bedrag voor zonne-energie in de subsidieregeling voor duurzame energie. Jansen: “Van alle kanten komt kritiek op dit geringe bedrag. De ministers moeten dit aanstaande dinsdag maar eens aan mij uitleggen in het vragenuurtje.”

Paulus JansenGisteren stuurden minister van der Hoeven de Subsidieregeling Duurzame Energie (SDE) naar de Tweede Kamer. Dagblad de Pers meldt vandaag dat een aantal deskundigen enorm teleurgesteld is over de inzet van het kabinet op het gebied van zonne-energie. Zo is het subsidiebedrag per geproduceerd kilowattuur te laag, is de regeling slechts tijdelijk en kunnen er door een gesteld subsidieplafond in het komende jaar slechts 2000 huishoudens gebruik maken van de regeling. Jansen: “De ministers geven aan dat zij de komende jaren nog willen “experimenteren” met zonne-energie. Tegelijkertijd moeten we van Europa in 12 jaar tijd van een aandeel van 3% duurzame energie naar 14%. Zonder een flinke energieopwekking via de zon kunnen we dat alleen maar bereiken door heel Nederland vol te zetten met windmolens!”

Huishoudens die met zonnepanelen energie gaan opwekken kunnen een subsidie krijgen van 33 cent voor elke kilowattuur die wordt geleverd aan het elektriciteitsnet. Jansen: "De meeste mensen hebben maar een paar paneeltjes op het dak liggen en zullen het leeuwendeel van de opgewekte stroom zelf verbruiken en dus niet leveren aan het net. Ook gaan de meterkosten omhoog omdat je een speciale meter nodig hebt die ook terug geleverde stroom kan meten. Al met al blijft er dus weinig subsidie over en is de subsidieregeling dus een dooie mus".

In Duitsland is door een aantal jaren gericht te subsidiëren een gezonde markt ontstaan voor zonnepanelen. Jansen: “De subsidieregelingen zijn daar inmiddels budgetneutraal. Het kabinet kan daar een voorbeeld aan nemen.”

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top