www.sp.nl/milieu

Homepage SPSlash Milieu

Zoeken in /milieu

/milieu :: onze mensen

Meer info over Eric Smaling

Eric Smaling

Meer info over Henk van Gerven

Henk van Gerven

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Rick Hovens
Inez Staarink
Ingrid Gyömörei

/milieu :: agenda

  • Vrijdag 12 september Den Bosch - Eric Smaling gaat vandaag op werkbezoek bij Essent
  • Zaterdag 13 september Winterswijk - Eric Smaling is aanwezig bij het schaliegasdebat bij SP Afdeling Winterswijk (met Die Linke)
SP.nl/milieu
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Van Gerven wil opheldering over schijnbare obstructie van Q-koorts-onderzoek door het kabinet

19-06-2012 • SP-Kamerlid Henk van Gerven wil zo spoedig mogelijk opheldering over de conclusie van de Nationale Ombudsman dat er 'schijn is van zorgvuldige orkestratie' door de ministeries van Binnenlandse Zaken, Economische Zaken en Landbouw en Volksgezondheid. Van Gerven wil dan ook snel in debat met minister Spies, staatssecretaris Bleker en minister Schippers. De Ombudsman heeft de drama's rond de Q-koorts en de rol van de overheid daarin onderzocht en presenteerde de resultaten dinsdag.

Henk van GervenVan Gerven: 'De beschuldiging van de Ombudsman in het onderzoeksrapport is fors. Oud-ministers Klink en Verburg zouden de geheime verhoren van ambtenaren, die voorafgingen aan hun eigen verhoren, via de ministeries toegespeeld hebben gekregen. De afspraak tussen de ministeries en de Ombudsman was dat deze verhoren niet openbaar gemaakt mochten worden. Maar op deze manier konden de oud-ministers hun antwoorden tijdens het verhoor onder ede op elkaar afstemmen. Dit is feitelijk obstructie van de waarheidsvinding van de Nationale Ombudsman in het Q-koortsonderzoek.'

De Nationale Ombudsman concludeert dat de overheid 'onbehoorlijk heeft geopereerd' bij het Q-koortsdrama. Daarbij raakten duizenden mensen besmet, zijn 25 mensen overleden en sindsdien lopen honderden mensen met chronische q-koortsklachten rond. De Ombudsman pleit onder andere voor compensatie van de schrijnende gevallen en een excuus van overheidswege. Daarmee stelt de Ombudsman zich op een lijn met de voorstellen die de SP ook eerder heeft gedaan.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top