www.sp.nl/milieu

Homepage SPSlash Milieu

Zoeken in /milieu

/milieu :: onze mensen

Meer info over Eric Smaling

Eric Smaling

Meer info over Henk van Gerven

Henk van Gerven

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Rick Hovens
Inez Staarink
Ingrid Gyömörei

/milieu :: agenda

  • Woensdag 20 augustus Delft - 13:00 uur, Eric Smaling is te gast bij Water-onderzoeksinstituut Deltares
  • Donderdag 21 augustus Driebergen - 10:00 uur, Eric Smaling bezoekt Holland Water, gespecialiseerd in legionellabesmetting drinkwater.
  • Vrijdag 22 augustus Zwolle - 11:00 uur, Eric Smaling bezoekt drinkwaterbedrijf Vitens in Zwolle.
  • Donderdag 28 augustus Dordrecht - 10:00 uur, Eric Smaling brengt een bezoek aan energieleverancier DONG Energy in Dordrecht
SP.nl/milieu
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

'Spoedig debat over voedselspeculatie door Nederlandse pensioenfondsen en banken'

24-12-2011 • SP-Kamerlid Henk van Gerven wil een debat met het kabinet over Nederlandse pensioenfondsen en banken die speculeren in voedsel. Uit een rapport van SOMO blijkt dat Nederlandse financiële instellingen voor miljarden beleggen in agrarische grondstoffen en voedselspeculatie. Onder andere Rabobank, ABN-Amro en pensioenfondsen PGGM en APG zijn daar substantieel bij betrokken blijkt uit het rapport. In 2010 boekte het Pensioenfonds Zorg en Welzijn een winst van 26% (180 miljoen) op zijn belegging van 700 miljoen in voedsel. Door voedselspeculatie betalen consumenten in Nederland meer voor hun voedsel, kunnen Nederlandse varkensboeren hun veevoer niet meer betalen en leden wereldwijd 44 miljoen mensen extra honger eind 2010 begin 2011.

Henk van GervenVan Gerven stelde eerder al kritische vragen aan de regering over betrokkenheid van Nederlandse banken en pensioenfondsen in voedselspeculatie. In antwoord daarop kwam de regering met een brief waarin de rol van de Nederlandse pensioenfondsen werd weggewuifd. Uit dit SOMO onderzoek blijkt dat pensioenfondsen wel degelijk speculeren met grondstoffen en voedsel; PGGM maar liefst voor 7% van haar beleggingen. 'Dat ons pensioengeld families in de derde wereld in de honger stort, is schandalig. Hier moet onmiddellijk een debat over gevoerd worden, zodat hier snel een eind aan kan komen', aldus Van Gerven.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
top