www.sp.nl/milieu

Homepage SPSlash Milieu

Zoeken in /milieu

/milieu :: onze mensen

Meer info over Eric Smaling

Eric Smaling

Meer info over Henk van Gerven

Henk van Gerven

Meer info over Emile Roemer

Emile Roemer

Fractiemedewerkers:
Rick Hovens
Inez Staarink
Ingrid Gyömörei

/milieu :: agenda

  • Donderdag 21 augustus Driebergen - 10:00 uur, Eric Smaling bezoekt Holland Water, gespecialiseerd in legionellabesmetting drinkwater.
  • Vrijdag 22 augustus Zwolle - 11:00 uur, Eric Smaling bezoekt drinkwaterbedrijf Vitens in Zwolle.
  • Donderdag 28 augustus Dordrecht - 10:00 uur, Eric Smaling brengt een bezoek aan energieleverancier DONG Energy in Dordrecht
SP.nl/milieu
15 AUGUSTUS 2008

Column

Paul Ulenbelt:

Actieve zwijnen

Paul Ulenbelt

Met Leo en Rheinhold heb ik paddenstoelen gezocht in een Duits bos. Dertig jaar geleden was Leo met zijn caravan op weg naar de bergen in Oostenrijk. In Duitsland maakte hij een tussenstop. De internationaal chauffeur uit Rotterdam weet de weg in Europa. Waarom zou ik nog verder rijden, dacht hij. De bergen zijn hier hoog genoeg. Sindsdien is de caravan niet van zijn plaats geweest.

De gepensioneerde Leo en zijn vrouw wonen er nu het grootste deel van het jaar. Dertig jaar is Leo bevriend met Rheinhold. Die heeft ook een stacaravan op de camping. Hij is afkomstig uit Saarland. De kleine Duitse deelstaat aan de grens met Frankrijk.

De cultuur van het paddenstoelen zoeken is omgeven met geheimen. Alles draait om het kennen van de beste stekken. En die verklap je niet. Het is dus een hele eer als je mee mag.

In het bos worden beide mannen regelmatig boos. Op hun geheime plekken is nauwelijks een paddenstoel te vinden.

Onder de ranke bomen op de helling is op veel plaatsen de grond helemaal omgewoeld. Tot wel een halve meter diep. Wilde zwijnen zijn actief geweest.

Na uren zoeken leveren we de magere buit in bij Bernard, de kok van het café-restaurant naast de camping. Die heeft het ook over actieve zwijnen. Het wilde zwijn dat hij van een jager heeft gekregen is niet door de keuring gekomen. Radioactief…

Sinds de ramp in Tsjernobyl worden in Duitsland wilde zwijnen op radioactiviteit gecontroleerd. Het zwijn van de kok zat boven de norm.

Die avond leg ik de kwestie aan de stamtafel voor. Een deel van de tafel zegt dat Tsjernobyl er bij wordt gehaald om te verbloemen dat er in het verleden ongelukken zijn gebeurd met Amerikaanse atoomwapens die lang in de buurt gestationeerd waren. De campingbaas eet daarom geen paddenstoelen. Rheinhold eet ze wel. Leo eet ze ook niet. Maar die is bang dat er foute paddenstoelen tussen zitten. Mijn doorgaans actieve vakantie is dit keer verrijkt met actieve en radioactieve zwijnen.

Vorig jaar kreeg ik van Bernard een zelfgerookte ham van een wild zwijn. Dit jaar niet.

Delen via sociale media Informatie over delen en sociale media
Studio SP
top